Cea mai vânată burlăciţă din Iaşi s-a căsătorit. Nepoata unui fost primar al Iasului moşteneşte o avere fabuloasă

0
79

În lumea mondenă din Iaşi se discută, în ultima perioadă, despre nunta Ioanei Shadiye Winkler cu Dragoş Scripcaru, doi tineri medici rezidenţi, urmaşi ai unor familii celebre. El este fiul sefului IML, Calin Scripcaru, iar ea una dintre cele mai bogate tinere din Iasi.
Povestea familiei tinerei şi a moştenirii impresionante a ţinut, anii trecuţi, prima pagina a presei locale. În 1911, un cetăţean pe nume Emil Winkler, străbunicul Ioanei, a cumpărat, contra sumei de 40.000 de lei, un teren de 54 de hectare în vecinătatea Spitalului Socola, o zona în care preţul pământului are acum valori uriaşe. Terenul a ajuns ulterior în proprietatea fratelui său, Alfred Winkler, un magistrat de renume în Iaşi, care a ocupat în perioada interbelică funcţia de şef al Tribunalului Iaşi.
Acelaşi Alfred Winkler avea să devină primar al Iaşiului pe 5 septembrie 1944, într-una dintre cele mai tulburi perioade din istoria oraşului, imediat după năvălirea Armatei Sovietice în România. Alfred Winkler a rămas primar o scurtă perioadă de timp, până pe 10 martie 1945, plecând din funcţie la patru zile după instalarea primului guvern comunist din România.
În această perioadă,  a ascuns într-o nişă din podul casei, special construită, acte de proprietate asupra cărora membrii familiei au ţinut secretul până după căderea regimului comunist.
În anii ’90, urmaşii au început demersurile pentru recuperarea proprietăţilor familiei, asistaţi de avocatul Vasile Lupu. Recent, au fost împroprietăriţi cu terenul de 54 de hectare de la Socola, care valorează între 7 şi 10 milioane de euro.
În total, au mai revendicat şi sunt în diferite stadii ale proceselor, 100 de hectare în Iaşi, 1.200 de hectare într-o comună din Galaţi şi 130 de hectare în comuna ieşeană Rediu. Valoarea totală a acestor proprietăţi ar putea ajunge la 40 de milioane de euro.Ioana Shadiye WinklerIoana_Winkler_(3)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

94 − = 91