Cel mai mare muzeu al satului din România va fi construit la Iași. Muzeul se va infiinta in Gradina Botanica, pe 32 de hectare. Lipsesc banii si patrimoniul

0
134

Iasul ar putea avea in viitorul apropiat, cel mai mare muzeu al satului din România. Muzeul Satului Moldav, pentru infiintarea căruia a fost semnat in cursul acestei zile un un acord de parteneriat intre UAIC Iasi, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, isi va avea așezarea in incinta Grădinii Botanice din Iași.
Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare.”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Patrimoniul muzeului, lasat la mila publica
Acest nou proiect institutional nu se dezice de practica mainii intinse. In acceptiunea initiatorilor, fondurile nationale si europene ce ar urma sa fie accesate, vor fi directionate cu predilectie catre “specialisti”, in timp ce componenta cea mai importanta, cea patrimoniala, ramane sa fie acoperita prin.. coleta publica. Asta nu l-a oprit pe rectorul UAIC sa declare cu emfaza ca acest muzeu isi propune conservarea si promovarea patrimoniului. Care o fi acesta, nu se stie!
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai Universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative”, este apelul lui Tudorel Toader.
Costel “Tabla” isi propulseaza ciubucarul de functii si la Muzeul Moldav
Intervenția lui Costel Alexe, președintele Consiliului Judetean Iasi, individ care in urma cu cativa ani a asmutit slugile de la ANAF sa desfiinteze o galerie populara din centrul Iasului, a fost una patetica, discursul acestuia rezumandu. se la un interminabil laudatio, după care a aruncat bomba… specialistul din subordine cu care vrea sa isi aducă aportul la muzeul satului este animatorul Vlad Baba, cel care vrea sa desființeze una din scolile de tradiție ale Iasului, respectiv Scoala Populara de Arte.
Consiliul Judetean are datoria de a se implica in acest proiect important si va contribui cu toti specialistii pe care ii are, in primul rand cu Scoala Populara de Arte, pentru intretinerea tezaurului nostru cultural si istoric. Pastrarea si promovarea patrimoniului cultural si spiritual al Moldovei trebuie sa fie un obiectiv pentru toate institutiile si oamenii de cultura pe care ii mai avem”, a spus Alexe.
Muzeul, unic în această parte a țării, va funcționa ca secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare din zona lacului din Grădina Botanică (intrarea de pe str. Munteni), cu posibilitatea extinderii sip e alte suprafete de teren. Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.
Cum privesc iesenii acest proiect
Imediat dupa ce aceasta intentie a ajuns in spatiul public, iesenii au luat cu asalt paginile de socializare. In timp ce unii au sesizat faptul ca “nimic nu putea fi mai reprezentativ pentru Iasi decat trei inculpati facand afaceri intre ei”, altii au mers mai profund in miezul problemei.
Care va sa zica: portiuni mari din Gradina botanica vor fi defrisate (pasiune veche si cunoscuta a lui Costel Alexe, fost ministru al mediului, extrem de alergic la copaci), pentru acele portiuni se vor emite autorizatii de construire (aici Mihai Chirica este campionul absolut la emiterea de asemenea autorizatii pentru cele mai nepotrivite locuri, un alt alergic la copaci – in special tei) cu scopul ca Universitatea condusa de cel mai “cinstit” fost ministru al Justitiei sa mai obtina niste bani europeni. Echipa perfecta si planul perfect!“,Oana Sofrac.
Iaca cine-l apara pe Chirica de bulau, nea TT. Totusi nu inteleg ce cauta pustiul de Alexe in contextul prezentat. El este cu CJ-ul, nu CL-ul“, Daniel Corodeanu.
Cred ca cineva uita care e scopul unei gradini botanice. Poate Tudorel, ca lui nu ii e clar nici care e scopul justitie“, Catalina Sofrac
Văd că ați semnat actul cu același domn rector, profesor universitar doctor care a măcelărit justiția în interesul unor infractori (politici), motiv pentru care am “protestat pașnic în frig” acum 2-3 ani. Degeaba.
Să vă fie rușine!
“, Marius C Prisecaru.
Băi inutililor, în Grădina Botanică se surpă aleile și scările, zone întregi sunt sufocate de buruieni, lacul e mai murdar chiar și decât TT și vouă nu vă pasă decât să mai sifonați niște bani din fonduri publice!“, Vlad Scutaru
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here