Cele mai multe picturi de Grigorescu, într-o licitație unica

0
86

Nicolae Grigorescu, Marele Maestru al artei românești, semnează cele mai multe lucrări aflate vreodată într-o licitație. Pentru prima dată 6 tablouri grigoresciene, unele celebre, se întâlnesc în Licitația de Primăvară, cel mai mare eveniment anual al pieței românești de artă din primul trimestru.

Cele 6 lucrări, de la portret la compoziții istorice sau picturi în aer liber, înglobează toate genurile în care a excelat Nicolae Grigorescu de-a lungul fascinantei sale cariere; un Grigorescu constituie și astăzi, alături de aur și diamante, un mijloc sigur de păstrare a valorii banilor în vremuri tulburi.

 Cea mai valoroasă operă de Nicolae Grigorescu în licitație este „Țărăncuță cu fuior în cale”, estimată de casa de licitație între 140.000-220.000 de euro, capodopera  cu privire la care specialiștii apreciază că are potențialul de a stabili un nou record pe piața de artă autohtonă.

 Tot pictorul național Grigorescu semnează și „Țărăncuță cu mărgele roșii” estimată la o valoare conservatoare, de doar 30.000-50.000 de euro. Reamintim succint fosta „Țărăncuță cu mărgele roșii”, adjudecată pentru 270 de mii de euro în aprilie 2011.  

O duioasă „Ciobăniță”, în care Grigorescu reia motivul fetei culcate în iarbă, este estimată conservativ între 25.000 și 45.000 de euro, și probabil dorită de orice colecționar cu intenția de a construi o colecție de tip muzeal, iconică și rezistentă la divagațiile de gust ale vremurilor.

 „Peisaj la Câmpina” și „Bivuac în câmpia Dunării, Războiul pentru Independență”, sunt picturi realizate de Grigorescu în aer liber și estimate în licitație, fiecare, pentru 25.000-35.000 de euro, urmate de lucrarea „Ștrengarul” cu o valoare estimată între 20.000-30.000 de euro.

Licitația va cuprinde și alte lucrări de referință semnate de marii maeștrii, precum Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorge Petrașcu sau Theodor Pallady. Capodoperele pot fi vizionate la Palatul Cesianu-Racoviță, unde astăzi, 10 martie 2020, a fost deschisă faimoasa expoziție dedicată Licitației de Primăvară, ce poate fi vizitată gratuit. 

Este arta cel mai bun mijloc de tezaurizare al elitelor, pe timp de criză? Urmează să ne-o certifice Licitația de Primăvară ce va avea loc marți, 24 martie 2020, ora 19:30, la Athenee Palace Hilton București.

Aida POPA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here