Centenar de peste 4 milioane de euro la Iasi. Caravana familiei Giurgia trece Prutul pe banii prostimii

0
58

Calendarului de proiecte si evenimente cuprinse in programul Centenar al Primariei Iasi, va suporta unele modificari ce vor fi transate de alesii locali in sedinta de Consiliu Local de miercuri, 28 februarie. Printre evenimentele care vor suporta modificari de „bani si parametri temporali” se regaseste chiar platforma online de promovare- iasulcentenar.ro, care urmeaza sa fie imbuntatatita cu aplicatia Traseul Memoriei pentru telefoane mobile, dar si experimente regizorale cum ar fi documentarul „Marea Unire in oglinda Prutului”, film la care lucreaza Fundatia Forum Media Iasi, prin regizor Corina Gorgos, sau evenimentul „Centenarul prin film romanesc. 100 de ani, 100 de filme”, derulat de Primaria Iasi, Asociatia Artis si Asociatia Studentilor Jurnalisti, un organism cu viitori jurnalisti lipsiti de libera practica, angrenati perpetuu in servicii de voluntariat pentru familia Andrei si Corina Giurgia.  

Proiectul propune proiectarea a 85 de filme in Romania si 15 filme in Republica Moldova, in 100 de orase din ambele tari, cu 100 de cineasti” , se arata in subtitrarea obiectivului principal al acestei caravane cinematografice.

Cheltuielile totale alocate de la bugetul local pentru desfasurarea Programului Centenar se ridica la suma de 5.650.000 lei.

Muzee ale pustiului prin care alearga fantomele prostiei

Fara nicio legatura cu momentul omagial de acum 100 de ani, parte din acesti bani vor fi folositi pentru dublarea placilor comemorativ-informative referitoare la miscarea anticomunista de la Iasi din decembrie 1989. Totodata, dupa bunul exemplu dat de ghiveciul din programul Sarbatorilor Iasului, oamenii lui Chirica au introdus, spre a fi bugetate din banii alocati pentru Centenar, o serie de actiuni de umplutura, cum ar fi inaugurarea Parcului Prietenei Romano-Americane Woodrow Wilson din Targu Cucu, fapt petrecut pe 3 noiembrie 2017, cat si tabere si simpozioane cu reverberatii de grup. Totodata, un buget insemnat va fi topit pe cocarde, mape, insigne, pixuri, pliante, brosuri si steaguri cu sigla Centenar Iasi. In afara acestor achizitii pentru care sunt prevazuti cei 5,6 milioane lei,   Primaria va mai cheltui un milion de euro pentru achizitia unui imobil- Casa Calimachi de pe strada Cuza Voda, necesar pentru infiintarea unui Muzeu al Centenarului, achizitie ce precede investitia de 4 milioane de euro de la Muzeul Fantomelor din strada Zmeu, precum si 2,5 milioane lei pentru reabilitarea monumentului funerar dedicat soldatilor din Primul Razboi Mondial, din Cimitirul Eternitatea, dar si reabilitarea si consolidarea Casei Gen. Berthelot sau a Cinematografului Trianon.

Radu SEICARU    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + = 18