Centrul de plasament din subordinea Consiliului Judetean Iasi, in care erau violate si traficate minore, a fost inchis. 62 de copii cu nevoi speciale risca sa ajunga pe drumuri

0
279

Centrul de zi „Ion Holban” Iași unde locuiesc 62 de copii cu nevoi speciale nu mai are licență de funcționare din 30 iunie 2023. Condițiile improprii au condus la închiderea Centrului de plasament.
Prefectul Iașului Bogdan Cojocaru a prezentat în cadrul unei conferințe de presă un raport detaliat al primelor zile de controale efectuate de instituțiile de specialitate la Centrele de protecție socială pentru bătrâni și copii. Echipele mixte de verificare au constatat că Centrul de plasament „Ion Holban” aflat în subordinea Consiliului Județean Iași nu mai are licență de funcționare din data de 30 iunie 2023. Cu toate acestea acolo încă locuiesc 62 de copii cu nevoi speciale. De asemenea, în urma controlului au fost găsite grave neconformități, bucătăria și spălătoria fiind închise pentru că nu erau asigurate condițiile minime de igienă. În plus, imobilul se găsește într-un avansat stadiu de degradare punând în pericol siguranța și sănătatea copiilor care locuiesc acolo.
Trebuie să privim cu maturitate asupra acestor situații și să punem pe primul plan sănătatea și siguranța oamenilor. Din păcate, la nivelul Consiliului Județean Iași situația de la Centrul de zi „Ion Holban” era cunoscută de foarte multă vreme. Dând dovadă de o neglijență aproape criminală, timp de 3 ani Costel Alexe și colaboratorii săi nu au făcut nimic. Nici nu au modernizat spațiul, nici nu au mutat copiii. Incompetență și indiferență.
Sistemul trebuie regândit cu oameni performanți, preocupați de activitatea din administrație. Moral este ca toți peneliștii care conduc Consiliul Județean, în frunte cu Costel Alexe, să își dea demisia din funcțiile pe care le dețin.
” a declarat Bogdan Cojocaru, președinte interimar PSD Iași.
De asemenea, prefectul Iașului cere Consiliului Județean activarea planului de urgență.
Sunt dispus să mă implic alături de instituțiile responsabile de rezolvarea acestei situații pentru a identifica cele mai bune soluții de relocare a copiilor. Chiar dacă există un proiect de construire a 3 case de tip multifamilial în care vor fi mutați acești copii, Consiliul Județean și DGASPC au obligația de a le asigura permanent cele mai bune condiții. Scuza că nu am mai făcut investiții pentru că acești copii urmează să fie mutați nu ține. Copiii cu nevoi speciale necesită îngrijire optimă și azi și mâine, nu doar de peste 3 ani. Acesta este un mod cinic de a vedea lucrurile. Fără responsabilitate, viziune și nicio urmă de empatie.” a mai precizat liderul social-democrat.
Din centrul de plasament, direct în bordel
De-a lungul timpului, Centrul de plasament „Ion Holban” a facut obiectul mai multor anchete prvind traficul de carne vie. In urma cu 6 ani, numai puţin de 22 de fete minore au fost forţate să se prostitueze de o reţea de proxeneţi din Iaşi, din care făceau parte şi două foste beneficiare ale centrului. Tribunalul Iaşi a dispus atunci arestarea preventivă, la propunerea DIICOT, a patru membri ai unui grup infracţional organizat specializat în trafic de minori şi proxenetism. Era vorba de Gheorghiţă-Alexandru Lungu, Neculai Ursache, Dumitru Claudiu Lupu şi Adrian Nica. Totul a început în martie 2015, atunci când Lungu şi Ursache au pus bazele unei afaceri murdare: fete minore pentru amatorii de sex plătit.
Clienţii erau racolaţi prin intermediul anunţurilor din ziarele locale sau de pe internet. Cei doi au pus bazele unei grupări care s-a ocupat cu racolarea şi exploatarea sexuală a unor minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, care provin din familii defavorizate sau din Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi, minori cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi psihice.
La gruparea constituită de către Ursache şi Lungu- care aveau calitatea de lideri, ar mai fi aderat Marian Bonciu, Adrian Nica, Dumitru Claudiu Lupu, Marian Popa, Florin Constantin Marciuc, Vlad Ionuţ Velniceru şi Paul Iulius Hotin. Un rol important în cadrul grupării l-au avut Mihaela Cătălina Romaniuc şi Sunita Roman, care, în calitate de foste beneficiare ale unor servicii de protecţie în cadrul Centrului de Plasament Ion Holban Iaşi, s-au ocupat de racolarea minorelor instituţionalizate în această unitate de protecţie , au participat în unele cazuri şi la exploatarea acestora .
Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că din Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi precum şi Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă (instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi – DGASPC Iaşi, specializate în asistenţa socio-psiho-educativă, îngrijirea, recuperarea unor copii şi tineri cu dizabilitati, precum şi cu suportul si găzduirea copiilor şi tinerilor cu nevoi sociale), au fost raportate numeroase dispariţii al unor minori de sex feminin, minore aflate în situaţii extrem de delicate din punct de vedere social, emoţional, fizic şi psihic, dispariţii care conduceau la concluzia că tinerele respective ar putea fi victime ale traficului de minori.
În paralel cu racolarea minorelor, au fost atrase şi persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de către o parte din membrii grupării să practice prostituţia, prin asigurarea locaţiei, a materialelor necesare şi a securităţii, profitul fiind împărţit între aceştia. Victimele minore, în special cele provenite din centrele de ocrotire, nu beneficiau de sume de bani sau alte foloase de pe urma practicării prostituţiei, acestea erau atrase de faptul că aveau un loc în care să se cazeze atunci când fugeau din centrele de ocrotire, se mulţumeau cu sume infime de bani sau bunuri, membrii grupării au speculat acest lucru pentru a realiza venituri mari din exploatarea acestora. Una din victime, fugite din Centrul de Plasament Ion Holban Iaşi, avea 13 ani cand a început să se prostitueze.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here