Chirica convoaca sedinta pentru alocarea de fonduri la Institutul de Cardiologie, liberalii vor trecerea IBC la CJ

0
62

Având în vedere situația critică în care se află Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” în urma incendiului din noaptea de marți, 10 aprilie, spre miercuri, 11 aprilie, primarul Mihai Chirica a inițiat demersurile pentru convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Iași în care să se decidă, în regim de urgență, alocarea unei sume de bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziția primarului pentru susținerea lucrărilor de reparații necesare pentru redeschiderea Institutului. Conform evaluărilor preliminare făcute de conducerea Institutului, incendiul a provocat daune materiale importante la unități medicale foarte importante, precum Blocul Operator sau Secția ATI, care au dus la sistarea activității medicale.

Este o situație critică, întrucât cea mai importantă unitate medicală cu profil cardiovascular din regiunea Moldovei nu mai poate oferi servicii medicale în urma incendiului. Dată fiind importanța vitală și urgența reluării activității Institutului, imediat ce conducerea Institutului ne va pune la dispoziție un raport privind daunele provocate și estimarea fondurilor necesare pentru reparații, voi convoca plenul Consiliului Local într-o ședință extraordinară și le voi propune consilierilor alocarea unei sume din Fondul de rezervă pentru ca lucrurile să reintre în normal cât mai repede. De asemenea, intenționez să le propun consilierilor locali să semneze, împreună cu mine, o adresă către Guvernul României, în atenția doamnei Prim-Ministru Viorica Dăncilă, cât și a doamnei Ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prin care le solicităm să spijine financiar și logistic eforturile autorităților locale de redeschidere a Institutului. Sperăm ca și Guvernul să decidă în cel mai scurt timp acordarea fondurilor necesare pentru reluarea activității Institutului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

De cealalta parte, liberalul Marius Danga, liderul grupului PNL din Consiliul Judetean Iasi, sustine ca o solutie viabila pentru repunerea de urgenta in functiune a IBC Iasi estre trecerea acestuia din administrarea Ministerului Sanatatii, in cea a CJ Iasi.

„Comunitatea ieșeană are obligația ca în aceste clipe să se coalizeze și să facă eforturi pentru ca munca asiduă de atâția ani să nu dispară. Dacă Ministerul Sănătății nu găsește banii necesari (IBCV se află în subordinea MS) putem încerca varianta trecerii acestuia în subordinea CJIași care poate încerca, la gradul mic de îndatorare pe care il are, varianta unui împrumut pentru construcția unui #SpitalNou. E o idee. Mai pot apărarea și altele”, a sustinut Marius Danga.

Marius GAVRILESCU. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here