Chirica ignora nevoile persoanelor cu dizabilitati. Primaria Iasi, in topul institutiilor publice fara rampe de acces

0
84

Persoanele cu dizabilitati din Iasi cer un inventar al institutiilor publice din Iasi,  si o  informare publica,  cu privire la existenta  sau nu a mijloacelor  adaptate mobilitatii persoanelor cu nevoi speciale. 

Președintele Asociatiei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) Iasi, Alexandru Luchici, utilizator de scaun rulant, a transmis o adresă administrației ieșene prin care solicită urgentarea accesibilizării Primăriei Municipiului Iași, în conformitate cu legislația europeană în vigoare.

Primăria Iașului trebuie să reprezinte un exemplu de accesibilitate pentru toate instituțiile publice locale. Din păcate, însă, accesul la sălile de ședințe de la etajul primăriei poate fi asigurat numai pe scări și nu există rampe de acces la parterul instituției.

Deși Palatul Roznovanu este o clădire de patrimoniu, există suficiente exemple de bune practici ce pot fi luate în considerate ca reper în accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu deficiențe ce locuiesc în Iași. Teatrul Național, Catedrala Mitropolitană sau Palatul Culturii – edificii dotate cu lift, rampe și grupuri sanitare adaptate – sunt doar câteva exemple.  Cu acest prilej, APTA își exprimă, o dată în plus, disponibilitatea de a sprijini procesul de adaptare a PMI, considerând că parteneriatul „IAȘUL ACCESIBIL PENTRU TOȚI” poate fi considerat un prim pas spre dezvoltarea Iașului ca oraș incluziv și prietenos pentru toți locuitorii săi”, a declarat Alexandru Luchici.

12.000 de persoane cu dizabilităţi din Iaşi reclamă că nu pot călători cu mijloacele de transport în comun din oraş şi nici nu pot intra în instituţiile publice

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here