Cinci ieseni, printre castigatorii trofeului “Oamenii Timpului”. Momentele penibile ale galei de decernare a premiilor

0
59

Juriul national a deliberat, ieri, cine sunt cei 10 castigatori ai trofelului “Oamenii Timpului”, iar in aceasta seara, pe scena Teatrului National din Iasi, organizatorii Campaniei “Oamenii Timpului” le-au inmanat premiile urmatorilor eroi ai serii:

LiteraturaGheorghe Carstian – Suceava, pentru un proiect adresat liceenilor

Arte Teodor Corban – Iasi “Parafrazand-ul pe Catavencu “Ieri obscuritate (n.r. referire la pierderea sansei ca Iasul sa devina capitala culturala europeana), azi lumina”. Sa scapam de politruci, de escroci, de oameni care ne bantuie locurile de munca, si sa ne conduca cei care au ceva de spus”, a spus actorul iesean.

Educatie si Cercetare – Mihai Dimian, prorectorul Universitatii “Stefan cel Mare” – Suceava

Societate Civila- studenta Ioana Maria Andrioaie – Iasi

Diplomatie publica – Matei Visniec– Suceava, “pentru cel mai jucat autor roman din toate timpurile”. La decernarea acestui premiu a existat un moment stanjenitor provocat de directoarea Teatrului “Matei Visniec” din Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, care a tinut sa acapareze microfonul mai mult decat ar fi fost de bun simt. In peroratia sa, directoarea a deviat cu gratie de la subiect, reusind sa plictiseasca auditoriul, fiind intrerupta, in mod delicat, de aplauzele publicului care i-a cerut, astfel, iesirea din scena. Paradoxul a facut ca aceasta doamna sa ridice tocmai premiul la categoria “Diplomatie publica”.

Memorie si Istorie- istoricul Andrei Muraru– Iasi.

Jurnalism- George Onofrei, redactor sef  “Suplimentul de cultura”– Iasi

Tinere Valori – Grupul de elevi de la Colegiul National “Petru Rares” din Piatra Neamt

Sanatate – Evelina Moraru– Iasi, un discurs emotionant care a starnit ropote de aplauze

Antreprenoriat – Vlad Alexandru Boboc– Vaslui, pentru …o cultura de levantica

Distinctia “In memoriam”

Adrian Rugina

Premiile speciale acordate:

Mihail Jar, episcop român în Ucraina.

Silviu Lupescu – director Editura Polirom

Academicianul Solomon Marcus

Paula Alexandra Gatu – Chisinau, campioana mondiala sah

Din cuprinsul acestei gale nu au lipsit scaparile organizatorice, mare parte asumate de Realitatea TV, unele mai mici, altele de-a dreptul grosolane. Cel mai stanjenitor moment a fost cel al aparitiei pe scena al invitatiului de onoare al campanei, Ion Caramitru.  Primele cuvine ale acestuia, la aparitia pe scena, nu s-au putut auzi din motive tehnice. Pentru a iesi din aceasta situatie, dupa cateva momente a fost bagata publicitate, peste discursul mut al directorului Teatrului National Bucuresti, iar la iesirea din publicitate, desfasuratorul Galei era altul, Caramitru disparand cu desavarsire de pe scena. Acestui moment demn de X Files i s-au adaugat alte momente in care calupurile de publicitate au intrat direct peste prezentarea actorului Adrian Paduraru, un amfitrion fara cusur al acestei gale. Cu toate acestea, nici Adrian Paduraru nu a fost ferit de surprize neplacute, tizul lui de la pupitrul de sunet, tot Adrian Paduraru, jucandu-i feste toata seara, astfel ca susotelile eroului din “Declaratie de dragoste” s-au auzit in mai multe randuri peste discursurile juratilor sau premiantilor. Publicul nu a fost vizbil deloc, cele doua hostess de la firma Letitiei Popa, fina arestatului Gheorghe Nichita, au fost triste toata seara iar albumele oferite de Primarie au ajuns doar la jumatate dintre premianti. Mai mult, o alta gafa impardonabila a fost omisiunea organizatorilor de a trimite invitatii de participare la gala, tocmai partenerilor care au promovat Campania “Oamenii Timpului”, semn al unui compartiment defectuoas de marketing. Una peste alta, in ciuda acestor scapari, inerente poate unei prime editii a campaniei, aceasta gala a “Oamenilor Timpului” a reusit sa suplineasca putin din pierderea oportunitatii pe care a avut-o Iasul, de a-si aureola patrimoniul cultural cu un titlu european.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here