Clădirea Filarmonicii Moldova intra in lucrari de reabilitare

0
55

Reprezentanții Consiliului Județean și ai Episcopiei Romano- Catolice au semnat astăzi contractul de preluare în vederea reabilitării, a două corpuri de clădire în care funcționează Filarmonica Moldova Iași. Centrul Diecezan a transmis în administrarea C.J. , pentru următorii 22 de ani, cele două imobile, extensii ale vechii Case Balș, construite între anii 1900 și 1910, în care funcționează în prezent instituția de cultură.

”Noi avem doar un singur interes, acela ca acest edificiu, o adevărată operă de artă, să fie în beneficiul ieșenilor, în slujba muzicii. Mă bucur că, iată, astăzi, facem acest pas împreună. Așteptăm să revedem Filarmonica Moldova susținând concertele sale deosebite acasă, unde îi este locul ”, a spus Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, imediat după semnarea contractului. 

”Este un moment de mare încărcătură emoțională. O bucurie pentru noi, cei din administrație, că ne oferiți ocazia să putem reda orașului și ieșenilor acest edificiu, dar mai ales o bucurie pentru artiștii Filarmonicii care vor avea un loc propice pentru concerte de înaltă ținută. Vom începe lucrările de consolidare cu sala Filarmonicii, acolo unde, cu ani în urmă a dirijat chiar binecunoscutul Iosif Conta”, a afirmat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. 

La momentul semnării documentelor de predare a celor două spații a luat parte și Șerban Mereuță, director adjunct al Filarmonicii Moldova, care a subliniat importanța unei săli cu o acustică specială. ”Când totul va fi finalizat și vor fi toate condițiile necesare pentru a susține un concert așa cum știu și pot colegii mei din orchestră, din cor și soliștii,  sunt convins că publicul pe care l-am pierdut sau s-a retras tocmai în lipsa unei locații adecvate, va reveni cu drag la spectacolele noastre” , a spus Șerban Mereuță.  

Cele două imobile transmise în administrare Consiliului Județean au o suprafață de 1327 de metri pătrați, respectiv 375 de metri pătrați, iar acum se află într-o avansată stare de degradare. Conform contractului încheiat astăzi, C.J. are obligația ca în următorii trei ani să le consolideze și restaureze. Din cauza stadiului de degradare a sălii filarmonicii, artiștii se văd nevoiți să își reîntâlnească publicul iubitor de muzică simfonică în diferite locații din oraș.

Trecerea imobilelor în administrarea C.J. a fost apobată de plenul Consiliului Județean în ședinta din data de 29 octombrie.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here