Colegiul National aniversează 192 de ani de la înfiintare

0
54

Colegiul Național din Iași aniversează în aceste zile 192 de ani de la înființare, în perioada 27 – 31 ianuarie fiind programate mai multe evenimente dedicate acestei sărbători. Prezent luni la festivitatea de deschidere a Zilelor Colegiului Național, primarul Mihai Chirica a adresat un mesaj elevilor și profesorilor prestigioasei unități de învățământ ieșene.

“Suntem la o nouă aniversare a Colegiului Național, 192 de ani de la înființarea acestei prestigioase școli, încă dinaintea primelor principate și dăinuie până în zilele de astăzi, cu aceeași misiune care nu s-a schimbat deloc. Este vorba de a forma caractere, de a îndrăzni să se lupte cu societatea zilelor pe care le-a străbătut, pentru a aduce României oamenii cei mai buni. Putem vorbi despre Colegiul Național care a fost, care este și trebuie să avem îndrăzneala să discutăm despre Colegiul Național care poate fi în continuare o avangardă a învățământului românesc, cu un colectiv de profesori de valoare care poate lupta cu sistemul pentru a-i crește cât mai mult performanța”, a spus primarul Mihai Chirica.

În continuare, edilul a scos în evidență necesitatea readucerii școlii în zona priorităților societății românești, apreciind că este nevoie de o sporire a alocărilor bugetare pentru sistemul de învățământ.

„Este cea mai grea luptă pe care România o dă în momentul de față. Avem o armată de profesori care se dotează tot mai mult cu dragoste, cunoștințe pe care dorește să le transfere către materia lor primă, către redutele pe care vor să le cucerească și aceste redute sunt elevii, copiii noștri. Pe de altă parte, avem o armată adversă, sistemul social românesc de astăzi, care pune piedici în fiecare zi pentru ca lucrurile să nu meargă în direcția cea bună. Este și unul dintre mesajele pe care le-am lansat președintelui României, spunându-i să facă tot posibilul ca 6% din PIB să ajungă la sistemul de educație pentru că, prin ignoranță și analfabetism, o națiune piere. De-a lungul istoriei noastre, doar educația a fost cea care ne-a salvat și ne-a așezat în fruntea statelor europene.Oamenii educați, oamenii cu dragoste de țară au reușit să lupte cu cei care nu-și doreau să fim în Europa. Cred că ne aflăm într-un moment la fel de fierbinte și riscant ca și în urmă cu o sută de ani, în care misiunea școlii trebuie să redevină prioritară pentru statul român”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Acesta s-a referit și la statutul profesorului în societatea actuală, constatând că dascălii sunt tot mai neglijați în contextul rarefierii performanțelor școlii românești.

„Din păcate, cei 30 de ani de la Revoluția Română au diminuat statutul profesorului în comunitate. A fost una dintre cele mai mari pierderi ale noii cuceriri: democrația. România trebuie să reajungă în vârful piramidei, iar asta o face doar școala cu produsul său: elevul. Educația trebuie să devină punctul zero de la care poți forma un buget. Asta va rămâne pentru mine o misiune consecventă”, a conchis primarul Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

98 − = 92