Coloniile scolare cu moartea deasupra capului. Educatie cu bulina rosie

0
104

La momentul inceperii anului scolar 2016-2017, la nivelul judetului Iasi erau peste 150 de unitati scolare si prescolare, fara aviz ISU. Teoretic, fara aceste avize de securitate la incendii, aceste scoli ar fi trebuit sa ramana inchise. La momentul de fata, toate aceste unitati scolare functioneaza fara rezerve, in ciuda protestelor sporadice ale parintilor, o presiune prea mica, insa, in raport cu lipsa de interes generalizata si ignoranta sistemului.  Cea mai mare parte dintre aceste scoli si gradinite functioneaza in afara legii din cauza lipsei documentatiilor  tehnice necesare avizarii sau a unor investitii minime, situatii care cad in sarcina primariilor.

Avand in vedere ultimele modificari aduse legislatiei in vigoare cu privire la normele PSI, Primaria Municipiului Iasi face toate demersurile necesare in vederea conformarii la noile normative. Documentatiile sunt in curs de elaborare si avizare la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a Judetului Iasi. Vom continua, si in perioada urmatoare, demersurile necesare pentru obtinerea avizelor, inclusiv cu alocari financiare acolo unde este cazul. Precizam ca unitatile scolare din municipiul Iasi functioneaza in parametrii normali, actul educational nefiind afectat”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.

Investitii pe hartie

In cursul acestui an, Primăria Municipiului Iaşi a lansat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iaşi 2015 – 2030, o campanie de consultare a populaţiei privind unsprezece domenii de interes public. În baza acestei strategii, Municipiul Iaşi și, în colaborare cu Zona Metropolitană Iași, si-a fundamentat portofoliul de proiecte de dezvoltare urbană integrată care urmează să fie implementate până în 2023, în valoare de 293,57 milioane de euro. Printre proiecte propuse care vizeaza sistemul de invatamant se numara:

Reabilitare Colegiul „Mihai Eminescu” – valoare estimată: 10.000.000 lei;  Modernizare campus școlar tehnic: Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași- 10.000.000 lei; Modernizare Liceu Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași- 10.000.000 lei; Modernizare campus școlar tehnic: Colegiu Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași- 11.000.000 lei; Modernizare Liceu Tehnologic „Gheorghe Mârzescu” Iași- 10.000.000 lei; Refuncționalizare, reabilitare complex Liceu Pedagogic „Vasile Lupu” Iași: 86.522.120 lei; Construire Sală de sport la Școala Generală „Ion Creangă”- 2.000.000 lei; Extindere Școala Generală „B. P. Hașdeu” – Corp C- 10.000.000 lei; Reabilitare Școala Generală „Mihail Kogălniceanu” Iași- 10.000.000 lei; Extindere Grădinița cu program prelungit nr. 1- 1.618.240 lei; Extindere Grădinița cu Program Normal nr.16 Iași; Extindere Grădinița cu Program Prelungit nr.14 Iași; Reabilitarea și extinderea a 9 creșe din municipiul Iași-16.000.000 lei

Colegii de elita, pe lista de risc

Intr-o lista pusa la dispozitie de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgente (ISU( Iasi) se poate observa faptul ca, pe langa foarte multe scoli din mediul rural, parte din ele construite din chirpici, in situatii deloc fericite se gasesc si unitati scolare de top din municipiul Iasi, printre care Scoala Gimnaziala „G. Calinescu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „C. Negruzzi”, Colegiul National de Arte „Octav Bancila”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” sau Liceul Teoretic de Informatica „Gr. Moisil”. Pentru intrarea in legalitate a acestor scoli ar trebui investitii, insa raspunsul invariabil al autoritatii locale este ca nu sunt bani. Daca s-ar inchide aceste peste 150 de scoli fara avize, ar ramane pe dinafara zeci de mii de elevi. Nimeni nu-și asumă acest lucru, decât în cazul unei tragedii.

Scoala si gradinita din grajd

La nivelul judetului, situatia este si mai tragica. De exemplu, in anul 2006, Ministerul Educatiei a aprobat construirea unui campus școlar în comuna Belcești.  În 11 ani sa reușit doar turnarea fundației, iar apoi lucrările au fost abandonate din lipsa de fonduri. Cei 1000 de elevi, carora li s-a demolat scoala veche pentru a face loc celei noi,  învață acum în clase improvizate. În satul Tansa, elevii se înghesuie în două cămărute care au funcționat ca magazin și bar, iar la Domnita, prescolari si scolari invata intr-un fost grajd.

ISU, vinovatul de serviciu

Școlile și grădinițele care nu au autorizație de la pompieri funcționează ilegal de la 1 octombrie. În toată țara sunt peste 20 de mii de astfel de școli, dintre care numai la Iași sunt peste 150. De aproximativ o luna si trei saptamani de zile, aceste școli trebuiau închise deoarece nu prezintă siguranță. În acest caz ar trebui să fie aplicată OUG dată după tragedia din Colectiv. Ca să primească avizele ISU, școlile din Iași ar trebui să facă investiții costisitoare pe care primarii, în calitate de finanțatori, le ignora de ani buni. Mai mult, ISU nu face nicio diferență între școlile noi și cele aflate în clădiri istorice. Deși legea interzice orice fel de intervenție asupra  asupra arhitecturii exterioare a monumentelor istorice, primarii sunt obligați să construiască scări exterioare de urgența, trape de fum și rezervoare de apă. 

Termenul scadent bate la usa

Potrivit reglementărilor în vigoare, termenul limită pentru depunerea documentelor la ISU este 30 septembrie, iar termenul  limită pentru eliberarea documentului este sfârşitul lunii decembrie 2017. După această dată, şcolile rămase fără avize riscă sancţioarea contravenţională conform legii. Autorizaţia de securitate la incendiu se emite în baza solicitărilor adresate de autorităţile administraţiei publice locale. În lipsa acestor solicitări, însoţite de documentaţia tehnică aferentă, documentul nu poate fi emis. Principalele măsuri de securitate la incendiu pentru unităţile de învăţământ sunt: asigurarea a două căi de evacuare; echiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor , precum hidranţi interiori, hidranţi exteriori ; echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu; echiparea cu instalaţii pentru iluminatul de siguranţă; dotarea cu stingătoare.

Cifre din care nu se invata nimic

Potrivit situatiei ISJ Iasi, din totalul de 1.492 de cladiri care apartin unitatilor de invatamant preuniversitar de stat din judetul Iasi, din punct de vedere al securitatii al incendiu, situatia se prezinta in felul urmator:

  • Pentru 122 de cladiri a fost obtinuta autorizatia de securitate al incendiu, corespunzatoare pentru 74 de unitati de invatamant
  • Pentru 252 de cladiri, pentru care este obligatorie autorizatia de securitate al incendiu, nu a fost obtinut acest aviz corespunzator pentru 157 de unitati de invatamant
  • Pentru 1.118 cladiri nu este obligatorie obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu

Lipsa de cooperare la nivelul institutiilor iesene, practic ignoranta acestora care poate fi catalogata ca principal factor de risc in situatia data, rezida si din cifrele paralele care sunt aruncate pe piata. In timp ce ISJ a avansat situatia prezentata mai sus, in aceeasi perioada am solicitat un punct de vedere si din partea ISU. Potrivit reprezentantilor acestei structuri, in judetul Iasi, „unitatile de invatamant isi desfasoara activitatea in 1106 corpuri de cladire din care, un numar de cladiri nu se supun autorizarii, 167 sunt autorizate si 182 sunt neautorizate”

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here