Comunitatea sexuala LGBTQ organizeaza primul festival la Iasi

0
65

Iași Pride 2021 este un festival al comunității LGBTQ ieșene (persoane lesbiene, gay, bisexuale și transgender) și reprezintă un pas înainte pentru comunitatea locală, prin faptul că și Iași ajunge din urmă celelalte orașe mari, ca București, Cluj, Timișoara. Festivalul este organizat de Asociația Rise OUT, primul ONG dedicat comunității LGBTQ din Iași. Membrii asociației organizează acest festival în primul rând pentru ca oamenii din comunitate să nu ne mai simtă îndepărtați de ceea ce înseamnă viață și cultură queer, militând în același timp pentru vizibilitate și incluziune pe plan local.

Cuvântul pride înseamnă mândrie, însă îi este dat dublul sens de demnitate, deoarece Iași Pride este un festival care exprimă demnitatea comunității LGBTQ. E momentul să facem un pas înainte”, spun organizatorii.

Scopul festivalului este de a crea mai multă conștientizare asupra comunității LGBTQ prin faptul că oamenii sunt invitați să cunoască mai bine persoanele din această comunitate, să interacționeze și să afle ce înseamnă un Pride. De asemenea, organizatorii îți doresc să construiască o punte între comunitatea LGBTQ locală și celelalte comunități active din oraș.

Iași Pride 2021 se va desfășura în perioada 10 septembrie – 1 octombrie 2021, cu o serie de evenimente și activități. Startul se va da vineri seară, 10 septembrie, la Acaju, unde oamenii sunt invitați la deschiderea oficială a festivalului Iași Pride 2021. Weekend-ul continuă sâmbătă, cu vernisajul expoziției „Istorii queer reunite”, la galeria de artă „N. Tonitza” și duminică, cu un concert de queer covers de la Cosmin Vaman și Alexandra Andrei, la Gist.

Programul festivalului va continua în următoarele aproximativ trei săptămâni, cu o diversitate de evenimente care includ: proiecții de filme, concerte, discuții pe teme de sănătate mintală și sexuală în comunitatea LGBTQ, discuții despre feminism intersecțional, performance cu drag queens și voguing, testări HIV gratuite, yoga, petrecere Pride. Programul complet poate fi văzut aici.

Pe viitor, vrem să aducem noi experiențe și evenimente pe plan local, deoarece Iași este un oraș cu un potențial mare pentru o comunitate LGBTQ vibrantă și unită. Anul acesta îmbrățișăm oficial diversitatea și respectul: Iași e mândru și facem împreună un pas înainte!”, concluzionează organizatorii.

Festivalul Iași Pride 2021 este organizat de Asociația Rise OUT și sponsorizat de Amazon, Accenture, Asociația MozaiQ, Cercul Donatorilor Bruxelles, cu sprijinul Showberry, Bad Unicorn, Câmp de maci, Acaju, Gist, CUIB, Gramma Wines, Merlin’s Vitamin Aqua, Subsign, WINK Public Multimedia și Radio Guerrilla.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here