Concurs cu ordinul de numire pe masă, pentru șefia celui mai mare spital din Moldova. Rețeta unei fraude ca la carte

0
79

Concursul de management cât și numirea lui Timofte Daniel ca director la Spitalul Spiridon din Iași, sunt atacate pe mai mult planuri. În cauză, exista suspiciunea rezonabila de măsluite a procedurii de concurs, precum și de abuz în serviciu. Însuși ordinul de numire a noului manager a fost antesemnat. În desfășurarea concursului nu au fost asigurate datele personale ale candidaților. Mai mult, documente din concurs ale contracandidaților i-au fost puse pe tavă lui Timofte Daniel, acesta folosinduse în mod abuziv și neinspirat în contestațiie făcute.
Numirea lui Daniel Vasile Timofte la conducerea celui mai mare spital de urgențe din Moldova este tributară practicilor curente de susținere a influențelor de grup cu înaltul gir al ministrului Sănătății. Practic, o mână se spală pe alta, iar funcțiile se apretează într-o ierarhie construită pe mecanisme la limita legii. Concursul în urma căruia Timofte a fost cocoțat la conducerea Spitalului Sf. Spiridon exprimă pe deplin modalitatea ilegală de menținere sau propulsarepe posturi de conducere din sistemul sanitar, a unor oameni apropiați sistemului. În aceste vremuri pandemice, ministerul Sănătății are nevoie, mai mult ca oricând, de yes-mani de serviciu care să își aducă aportul la marea afacere pro-COVID și pro-vaccinare, iar Timofte este instrumentul perfect pentru a pune în practică politicile ministerului condus de vremelnici slujbași ai unui sistem în colaps.
Concurs atacat în instanță
Concursul organizat pentru șefia Spitalului Sf. Spiridon este atacat în contencios administrativ. Raluca Neagu Movilă, cea care a depus acțiunea împotriva Consiliului de Administrație al spitalului, a comisiei de organizare a concursului de ocupare a postului de manager și a comisiei de soluționare a contestațiilor pentru concursul de ocupare a postului de manager, contestă modalitatea de organizare, prin nerespectarea calendarului de concurs. În acțiunea depusă de Raluca Neagu Movilă se solicită anularea întregii proceduri de organizare a concursului, anularea deciziei Comisiei de Soluționare a Contestațiilor prin care i s-a respins candidatura la concursul de ocupare a postului de manager, cât și reconsiderarea calității de candidat în vederea participării la concurs, prin constatarea îndeplinirii tuturor condițiilor impuse de determinismele de organizare a concursului.
Raluca Neagu Movilă este medic ORL în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon, de 22 de ani, fapt ce o cotează ca un bun cunoscător a problematicii medicale și administrative a unității medicale în care și-a desfășuat activitatea peste 2 decenii. În consecință, Raluca Movilă a dat curs anunțului de concurs pentru funcția de manager al spitalului, publicat de CA-ul unității medicale în data de 8 iulie a.c. Concursul, care s-a desfășuat în perioada 15 iulie-6 septembrie 2021, conținea atât calendarul de desfășuare, cât și etapele premergătoare acestuia. Potrivit calendarului, data limită până la care se puteau depune dosarele era fixată pe 18 august, data verificării dosarelor de către Comisia de Concurs a fost stabilită pe 21 august, data afișării rezultatelor selecției de dosare pe 23 august, data afișării rezultatelor contestațiilor privind verificarea dosarelor – 25 august, iar publicarea proiectelor de management pe 6 august.
După ce am parcurs toate etapele impuse de calendarul de concurs, în data de 25 august a fost publicată pe site-ul spitalului, decizia Comisiei de Soluționare a Contestațiilor prin care se arată că în urma contestației depuse de candidatul Timofte Daniel Vasile, înregistrată în 23 august, comisia i-a admis acestuia contestația prin care eu nu am respectat numărul maxim de pagini reglementat pentru proiectul de management, drept pentru care s-a decis respingerea candidaturii mele” , susține Raluca Movilă.
Mai mult, Daniel Timofte i-a atacat și pe ceilalți doi contracandidați – Rusu Vasile și Ioan Barliba, ultimul cu un picior in pensie, contestand faptul că aceștia nu au respectat tema de concurs.
Contradicții între comisii
Surpinzător este faptul că această comisie a emis o decizie care contrazice întrutotul decizia 43097 a Comisiei de Concurs din data de 20 august, care constată, negru pe alb, fără niciun dubiu, faptul că “în urma verificării dosarelor de către comisia de concurs s-a constatat că dosarul candidatei Raluca Neagu Movilă îndeplinește criteriile și a fost admis proiectul de management ” . Cum a fost posibil ca evidența constată de prima comisie să fie infirmată de comisia de contestații, este foarte simplu – o falsă constatare asumată de membrii comisiei de contestație din care fac parte apropiați ai lui Timofte, oameni pus sluj în apărarea intereselor dictate de Ministerul Sănătății. Practic, există suspiciunea rezonabilă că aceștia au fost în cârdășie cu Timofte, omul vrut de minister la conducerea spitalului, căruia i-a pus a dispoziție, în mod ilegal, documentele de concurs ale celorlalți contracandidați. Ținând cont de faptul că la acea dată, Daniel Timofte deținea funcția de director interimar, o astfel de supoziție, asupra căreia Raluca Movilă susține că deține dovezi imbatabile, conduce către elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, mai ales că acesta, prin prisma functiei, avea acces la toate informațiile.
Deși proiectul meu de management , ce fusese afișat pe siteul spitalului în data de 20 august, avea 20 de pagini, numerotate ca atare, ca de altfel și celelalte proiecte, contracandidatul meu, Timofte Daniel Vasile, actual manager al spitalului, a contestat numărul de pagini, deși în realitate, acesta nu avea acces la dosarul meu, în fizic, prin folosirea probabilă a prerogativelor funcției. Mai mult, Comisia de Concurs a devansat, intenționat și nelegal, calendarul de concurs” , a declarat Raluca Movilă.
Acces ilegal la dosarele candidaților
Potrivit acesteia,publicarea proiectelor de management, care trebuia făcută pe 26 august, a avut loc în data de 20 august, data la care comisia a stabilit că toți cei 4 candidați la concurs sunt admiși. În legătură cu acest aspect, Raluca Movilă a sesizat electronic acest aspect, în data de 23 august, solicitând operarea acestor modificări în calendarul de concurs și asumarea lor de către Comisia de Concurs.
Potrivit OMS 1520/2016, comisia de concurs are ca atribuții publicarea poiectelor de management cu cel puțin 5 zile înainte de data susținerii concursului, cu asigurara protecției datelor. Dincolo de această normă, era imperios necesar și obligatoriu respectarea calendarului de concurs, câtă vreme, Comisia de Concurs a constat , în 20 august, că dosarul meu respectă condițiile de eligibilitate. Ulterior, ce s-a întâmplat demonstrează că onorata Comisie de Contestații a escaladat atribuțiunile, iar contacandidatul Timofte, cel care a depus contestația, nu era în măsură, la momentul respectiv, să cunoască dacă sau nu proiectul meu a avut un număr excedentar de pagini, astfel încât, atât acțiunea acestuia, cât și răspunsul Comisiei de Soluționare a Contestațiilor sunt aranjamente infantile, demontabile oricând, care au fost promovate cu scopul de a mă îndepărta, ca și candidat incomod, din concurs”, susține Raluca Neagu Movilă.
În procesele verbale de predare primire a dosarelor celor 3 contracandidați ai lui Daniel Timofte aare o anume Daniela Nechifor, în calitate de martor, ori această persoană este nimeni alta decât economist spitalului, persoana de încredere al lui Timofte, căreia acesta i-a delegate în mod constant atribuțiile și responsabilitățile de manager interimar, în condițiile în care legea prevede clar că delegările funcției se fac către personalul aflat pe scara ierarhică imedita după manager, respectiv directorul medical, director financiar sau director îngrijiri.
Concurs cu ordinul de numire pe masă
De cealaltă parte, Daniel Timofte se apără, susținând faptul că funcția pe care o ocupă în prezent este în concordanță cu toate etapele legale care au condus la numirea sa la conducerea Spitalului Sf. Spiridon.
Regulamentul concursului și calendarul acestuia au respectat toate prevederile legale. Parcurgerea etapelor din calendarul de desfășurare a concursului a fost atent monitorizată de către membrii Consiliului de Administrație al spitalului. În cadrul etapei de înscriere, la nivelul secretariatului general al spitalului, dosarele candidaților au fost înregistrate, sigilate, semnate și stampilate de către candidat și secretară, apoi predate pe bază de proces verbal, secretarului Comisiei de Concurs. Consider că afirmațiile lansate de candidata Raluca Neagu Movilă sunt complet nefondate, fără bază legală”,susține Danie Timofte.
Daniel Vasile Timofte a fost numit manager, chiar în prima zi de concurs, prin Ordinul de ministru nr. 912/15.06.2021, pentru o perioadă de 3 luni. Imediat după concursul care este grevat de suspiciunile relatate mai sus, în data de 7 septembrie, la nici o zi după finalizarea concursului, este emis Ordinul de ministru 1799, prin care Daniel Timofte este confirmat pe postul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgențe “S.f. Spiridon” pe o perioadă de 4 ani. În acest caz se pune întrebarea legitimă, când a avut timp comisia de concurs să se întrunească, iar ministrul Sănătății să semneze ordinul de numire/ mai ales într-o perioadă de criză guvernamentală, imediat după predarea portofoliului de la Sănătate de către Ioana Mihăilă? Practic, din cazuistica concursurilor aranjate cu susținerea ministerială, toate datele concură către o singură concluzie- acest concurs s-a dat cu ordinul de numire pe masă.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here