Conferinta Internatională „Dezagregarea umanului în război si în artă”

0
73

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, organizează, în cadrul Programului „Centenar”, Conferința Internațională „Dezagregarea umanului în război și în artă/ The Disintegration of the Human in War and in the Arts”.

Deschiderea lucrărilor va avea loc vineri, 19 octombrie 2018, ora 10.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii. Evenimentul, susținut de Academia Română – Filiala Iași, precum și de Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, va reuni la Iași specialiști din diverse țări: Elveția, Suedia, Italia, Republica Moldova și România, profesioniști în diferite domenii, de la istorie și literatură, la arte plastice și performative, care vor aborda problematica războiului și a impactului acestuia asupra umanului, atât la nivel individual, cât și social. Participanții vor susține lucrările în limba engleză.

Primul Război Mondial, prin amploarea sa și prin efectele sale, a schimbat fața Europei. Soarta multor țări a fost radical modificată ca urmare a evenimentelor tumultuoase din cadrul conflagrației. Pentru România, sfârșitul Primului Război Mondial a fost momentul unificării naționale, rezultatul luptei asidue timp de patru ani și al eforturilor și sacrificiilor seculare pe care românii le-au făcut în toate regiunile istorice locuite de ei.

În acel context geopolitic complicat, oamenii au continuat să se manifeste, inclusiv din punct de vedere artistic, în afara câmpului de luptă, dar nu aveau cum să ignore conflagrația care, în diferite grade și prin diferite forme de manifestare, s-a materializat și în artă.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here