Consiliere psihologică si sprijin material pentru 200 de copii singuri acasă si copii remigranti

0
77

Cel putin 200 de copii copii singuri acasa si copii remigranti din judetele Iasi si Bacau vor beneficia de servicii de suport, oferite de specialistii Alternative Sociale si Betania, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului Iasi si Bacau, precum si InterCultural Iceland.
In perioada martie 2015 – mai 2017, aceste institutii dezvolta un proiect care isi propune reducerea efectelor negative ale migratiei si cresterea nivelului de accesare a serviciilor sociale de catre familiile din regiunea Moldovei a tarii afectate de acest fenomen.
În cadrul acestui proiect, peste 200 de părinți sau persoane care au în îngrijire copiii ai căror părinți muncesc în străinătate vor participa la 10 întâlniri cu specialiștii partenerilor pentru a discuta despre protecția copiilor afectați de migrație și despre importanța accesării serviciilor de suport. Cel puțin 25.000 de persoane afectate de migrație vor fi informate cu privire la beneficiile accesării și cooperării cu serviciile sociale prin intermediul unei campanii de sensibilizare și responsabilizare a familiilor și a comunităților din regiunea Moldovei.
“Proiectul are și o componentă importantă de formare gratuită a specialiștilor din serviciile sociale din cele două județe. Copiii și familiile afectate de migrație sunt adesea victime ale unor prejudecăți împotriva cărora partenerii proiectului și-au propus să lupte. În acest context, proiectul prevede instruirea a 40 de specialiști din serviciile sociale din Iași și Bacău în domeniul antidiscriminării. Aceștia vor fi formați de experți din cadrul InterCultural Iceland, care are o vastă expertiză în domeniile cheie abordate – migrație și antidiscriminare. Participanții la curs, selectați din rândul profesioniștilor care creează programe și conduc echipe de intervenție din sectorul public sau privat de la nivelul celor două județe, vor dobândi informații și abilități pentru a deveni catalizatori ai antidiscriminării în instituțiile și în zonele în care activează”, a declarat Alexandru Gulei, coordonator proiect.
De asemenea, 120 de asistenţi sociali din mediul rural vor fi informați cu privire la specificul problematicii copiilor afectați de migrație, al asistenţei psihosociale a acestei categorii de beneficiari şi la punerea în practică a principiilor non-discriminării în oferirea de servicii și educarea comunității.
Alternative Sociale și Asociația Betania vor invita la dialog instituțiilor publice și private din Iași și Bacău pentru promovarea co-deciziei, co-finanțării și co-furnizării serviciilor sociale. În acest sens în fiecare dintre cele două județe vor fi organizate întâlniri de lucru ce vizează eficientizarea colaborării dintre instituțiile menționate pentru furnizarea de servicii sociale către grupurile vulnerabile.
Aceste activități au loc în cadrul proiectul Consolidarea rolului ONG în dezvoltarea de servicii sociale finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 165.824,40 euro, din care 149.241,96 finanţare nerambursabilă. copil singur

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here