Coronavirusul a bagat spaima in sefii Primariei. Chirica aloca fonduri pentru prevenirea infectiei

0
63

Primarul Mihai Chirica a convocat în cursul după-amiezii de astăzi, 28 ianuarie, la Palatul Roznovanu, o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență destinată identificării și stabilirii unor măsuri de prevenire a infecției cu noul coronavirus în Municipiul Iași, suplimentar măsurilor uzuale de prevenire a gripei sezoniere și virozelor respiratorii. La ședință au fost convocați reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași și societăților comerciale municipale, Direcției de Sănătate Publică, instituțiilor de ordine, furnizorilor de utilități și altor instituții deconcentrate.

După o prezentare de specialitate făcută de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a situației actuale și a principalelor măsuri luate la nivel național și după discuții cu fiecare membru al Comitetului în parte, primarul Mihai Chirica a rezumat și un set de măsuri care vor fi luate urgent în Municipiul Iași.

Întrucât prioritară este populația vulnerabilă, în special copiii și tinerii, Direcția de Asistență Socială va primi fonduri suplimentare de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măşti și mănuși de protecție pentru cele 90 de cabinete de medicină școlară (83 la unitățile de învățământ preuniversitar și șapte la universități). De asemenea, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean, municipalitatea va amenaja „perne” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la toate intrările în unitățile școlare și va asigura stocuri cu dezinfectanți pentru mâini (dozatoare), soluții de igienizare a spațiilor comune, precum și produse de igienă personală.

Cu sprijinul Direcției de Asistență Socială și Direcției de Sănătate Publică, Primăria Municipiului Iași va iniția o campanie de conștientizare și educare prin tipărirea și distribuirea unor afișe și flyere cu informații despre modalitățile de protejare împotriva noului coronavirus, gripei sezoniere și virozelor respiratorii, aceste materiale informative urmând să fie distribuite unităților școlare, dar și altor instituții care au relații cu publicul, în special cele cu un flux mărit de beneficiari.

Toate direcțiile Primăriei și societățile comerciale municipale, în special cele care au relații cu publicul, vor achiziționa și folosi dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor etc. și vor amplasa la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini. Salubris SA va acorda o atenție sporită dezinfecției, dar și deratizării la punctele gospodărești. EcoPiața SA va amenaja „perne” cu soluții dezinfectate pentru picioare la intrările în piețe, va controla fluxul clienților și va acorda o atenție deosebită igienizării și dezinfectării tarabelor, cântarelor etc.

Nu în cele din urmă, primarul Mihai Chirica a dispus Companiei de Transport Public ca mijloacele de transport în comun să fie igienizate și dezinfectate în mod continuu în următoarea perioadă pentru a diminua puterea de răspândire a noului coronaviurs, gripei și virozelor respiratorii. În fiecare noapte, începând chiar de luni, 27 ianuarie, după retragerea la garaj, respectiv depou, autobuzele și tramvaiele sunt igienizate și dezinfectate cu soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). De asemenea, acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei cât timp mijloacele de transport se află la stradă.

La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG – Selgros și CUG – Tehnopolis echipele de curățenie dezinfectează cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă suprafețele de contact, barele de susținere, validatoarele, marginile scaunelor etc. Ambele tipuri de produse utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății. 

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here