Costel Alexe face cinste: un milion de drujbe ultimul răcnet pentru defrișarea pădurilor!

0
105

Ministrul Mediului, Costel Alexe, se asigură că firmele care lucrează în domeniul exploatărilor forestiere vor avea la dispoziție în continuare cele mai eficiente utilaje și cele mai bune condiții de „lucru”. În cadrul unei dezbateri desfășurate zilele trecute, Costel Alexe a declarat că firmele mici din domeniul forestier vor dispune în viitorul exercițiu financiar european 2021-2027, de un sprijin financiar asigurat de Ministerul Mediului în valoare de 200 milioane euro. Suma va permite acordarea de granturi de până la 200.000 de euro fiecare, peste 1.000 de firme urmând să beneficieze astfel de generozitatea ministrului. Fondurile pot fi utilizate de exemplu pentru achiziționarea a un milion de drujbe, la un preț de 200 euro bucata. Practic, se dau fonduri europene pentru cei care taie pădurile, pentru a stimula și susține defrișările.

„Este aproape incredibilă nonșalanța cu care ministrul mediului face exact opusul a ceea ce ar trebui să facă. Vrea să ofere granturi pentru firmele de exploatare forestieră. În aceeași discuție anunță că se vor aloca sume și pentru sectorul de prelucrare primară a lemnului și infrastructură forestieră. Pe scurt, se dau bani pentru amenajarea de drumuri de acces spre inima pădurii, tăierea lemnului și transformarea lui în cherestea. Întreg lanțul tehnologic. Mai poți spune ceva? Sper totuși ca acest plan să nu fie dus la capăt și să rămână la stadiul de intenție a unui ministru habarnist care vrea să dea ajutoare de stat pentru drujbari”, a comentat președintele Consiliului Județean și al PSD Iași, Maricel Popa.

Acesta a apreciat că fondurile disponibile pentru sectorul forestier în cadrul Politicii Agricole Comune sau în alte programe ale comunității europene ar putea fi utilizate cu mai mult folos pentru demararea unor proiecte de regenerare a fondului forestier, de protejare a parcurilor naturale și a siturilor Natura 2000, de împădurire a terenurilor aflate în pericol de deșertificare sau de înființare a unor perdele forestiere pentru protejarea drumurilor împotriva înzăpezirii.

„În fiecare an, numai în Oltenia peste 1.000 ha de terenuri fertile se transformă în deșert, deși ar putea fi ușor transformate în păduri. În județul nostru avem identificate punctele în care prin înființarea de perdele forestiere s-ar elimina riscul înzăpezirii unor artere importante. Dacă ministrul nu știe la ce să folosească banii europeni, poate întreba autoritățile locale din țară sau să cheme la discuții organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului. Nu mă mai miră nimic la Alexe. Mă aștept să cumpere cu fonduri europene arme de vânătoare pentru cei care ucid caprele negre. Acest ministru este o calamitate pentru mediu”, a spus Popa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here