Creatoare de moda condamnata la puscarie cu suspendare, ambasador pentru „Iaşi Capitală Culturală Europeana”

0
56

Starul modei iesene, Irina Schrotter, condamnata de justitie la doi ani de inchisoare cu suspendare, este unul dintre cei trei noi ambasadori ai Iaşului în campania pentru titul de capitală culturală europeană. Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, care a lansat de curând campania Ambasadorii Iaşi 2021, şi-a prezentat astăzi ultimii trei ambasadori care susţin candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021: Ion Baciu jr., Gabriel Mardarasevici si Irina Schrotter. Despre creatoarea de moda ieseana se stie ca a avut probleme cu legea inca de acum 22 de ani, deoarece a tepuit opt studenti pakistanezi carora le-a cerut 4000 de dolari pentru a le facilita luarea unui examen pe care acestia il aveau cu un cadru didactic pe langa care Irina Scrotter avea intrare.
Potrivit cotidianului Romania Libera, numele modelului si ulterior creatorului de moda Irina Schrotter apare prima data in paginile ziarelor in cu totul alta ipostaza. Cea de infractor de drept comun, iertata de Justitie doar pentru ca era insarcinata. Din cercetarile Politiei rezulta ca in 1993 Irina Schrotter si Bogdan Petreanu, ultimul nepotul unui profesor reputat de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, au fost surprinsi ca au primit mii de dolari de la studentii straini pentru a “aranja” examene. Irina Schrotter a luat startul in cariera de delincventa pe data de 10 octombrie 1993, cand studentii din anul II, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, majoritatea pakistanezi, se pregateau pentru sesiune. Ei erau speriati de cel mai dificil examen din an, cel de Imunologie, al conferentiarului Eugen Carasievici. Schrotter si Petreanu, cu sprijinul “bunicutei” acestuia, s-au tocmit cu opt studenti pakistanezi, promitandu-le ca le aranjeaza examenul contra sumei de 4.000 de dolari. Pakistanezii le-au dat banii fara a comenta. Dupa examen, ei au aflat cu mirare si furie ca au picat. Cooperativa Schrotter& Petreanu a luat sfarsit in 1994.
Peste 15 personalităţi din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzică, literatură, arte vizuale) şi-au arătat susţinerea pentru proiectul Iaşi 2021. În fiecare săptămână vom dezvălui câte trei ambasadori şi testimonialele lor pentru Iaşi – Capitală Europeană a Culturii 2021. Până acum, de pe lista susţinătorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Vişniec, Raluca Ştirbăţ, Teodor Corban, Moshe Idel alături de Olimpia Melinte, Alexandru Negurici, Harry Tavitian, Ion Baciu jr., Irina Schrotter şi Gabriel Mardarasevici.
Dosarul de candidatură al Iaşului are ca temă principală şi ca slogan formula „Switch On” şi a fost depus la Ministerul Culturii pe 10 octombrie. Urmează ca lista scurtă cu oraşele înscrise în competiţie să fie stabilită, în perioada 7 – 10 decembrie, de un juriu format din 12 experţi, dintre care zece de la Bruxelles.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 48 = 53