Crimele comuniste din perioada lui Gheorghiu Dej, „judecate” la Palatul Culturii din Iasi

0
54

Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași, în calitate de partener al Universității „Petre Andrei” din Iași, al Institutului de Studiere a Ideologiilor și al Primăriei Municipiului Iași, organizeaza o ședința publică in cadrul proiectului „Procesul comuniștilor din România”, din Programul Centenar finanțat de Primăria Municipiului Iași.

Ședința va avea loc vineri, 14 decembrie 2018, începând cu ora 11.00, la Palatul Culturii, în Sala „I. D. Berindei” din cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei.

După ce a avut loc sesizarea procurorului, pe 7 noiembrie 2017, vom asista la prima ședință publică, în cadrul căreia acuzatorul public va prezenta în fața instanței rechizitoriul împotriva lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Completul de judecată este compus din judecătorii Pavăl Călin, Cristi Danileț și Cristian Diaconescu. Acuzatorul public este Cezar Diac, iar apărătorii sunt avocații Dan Drugă și Alexandru Râșniță.

Prezintă Lect. univ. dr. Georgeta Condur, coordonatorul proiectului.

Proiectul „Procesul comuniștilor din România” constă în judecarea liderilor comuniști români ce au dictat crimele împotriva propriilor cetățeni. Sunt vizate atât persoanele care nu au fost judecate, cât și cele ce nu au avut parte de procese corecte (Nicolae și Elena Ceaușescu). Întrucât statul român nu i-a judecat pe cei ce sunt vinovați de crimele din perioada dejistă, este de datoria societății civile să realizeze acest lucru. Sentințele ce vor fi pronunțate nu vor avea urmări, pentru că vor fi pronunțate în afara sistemului juridic, însă vor avea rol moral, atrăgând atenția asupra crimelor pe care le-au săvârșit comuniștii în România.

Amănunte, pe www.procesulcomunistilor.ro

Partenerii proiectului sunt: Academia Română, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Arhivele Naționale, Fundația Alianța Civică, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie și Editura Institutul European.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =