Cum își aleg inspectorii ANAF țintele pe care le controlează

0
65

ANAF a publicat, miercuri, un bilanț al efectelor acțiunilor de control din ultima perioadă. Pe lângă cifre, conducerea Fisc-ului a dezvăluit, parțial, și cum sunt alese firmele care urmează să fie verificate, mai ales când vine vorba despre controale privind munca le negru.
Astfel, potrivit ANAF, proiectul pilot vizând salariile subdeclarate a fost extins la nivel naţional începând cu luna februarie 2015, fiind selectaţi pentru inspecţie fiscală contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii şi/sau de natură salarială, având ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale obligatorii. Se estimează că pentru anul 2015 să fie efectuate verificări în cadrul acestui proiect la un număr de peste 1.000 contribuabili.
Numai până la finalul lunii martie “au fost selectaţi 466 de contribuabili mijlocii şi au fost transmise 313 avize de inspecţie fiscală, 55 de inspecţii fiscale au fost finalizate, iar 141 inspecţii fiscale se află în desfăşurare. Urmare acestora, au fost stabilite debite suplimentare (impozit pe venit, contribuţii sociale şi accesorii aferente) în sumă totală de 79.886.479 lei, s-au aplicat amenzi în sumă de 27.300 lei, au fost înaintate organelor de urmărire şi cercetare penală sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de 2.232.333 lei şi s-au impus măsuri asiguratorii pentru suma de 70.687.477 lei”.

Potrivit ANAF, la selectarea contribuabililor s-a avut în vedere un set complex de criterii de risc, printre care:

– înregistrarea de salarii subdeclarate faţă de media pe ramură,

– numărul mediu de salariaţi conform bilanţ,

– cheltuiala medie cu salariile,

– ponderea cheltuielilor de personal în cifra de afaceri,

– ponderea cheltuielilor de personal în cheltuieli de exploatare,

– sume datorate acţionarilor/asociaţilor,

– numãrul mediu de asiguraţi,

– ponderea numãrului de angajaţi cu timp parţial de muncã în total numãr angajaţi,

– număr de angajaţi cu salariu minim pe economie,

– codul CAEN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here