Cum trebuie îngrijiți brazii la ghiveci, sfaturi de la experți în restaurare și reabilitare peisageră

0
60

Specialiștii în peisagistică din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) susțin faptul că longevitatea brazilor de Crăciun depinde foarte mult de modul de îngrijire al acestora.
Cum achiziționarea brazilor la ghiveci este în trend de câțiva ani, specialiștii atrag atenția asupra unor factori ce trebuie luați în calcul și a câtorva sfaturi ce trebuie aplicate.
În momentul în care apare decizia achiziționării și împodobirii unui brad de Crăciun, trebuie să se țină cont și de nevoile acestuia, mai ales nevoia de apă, nu trebuie tratat precum un element artificial, dar și de cerințe în ceea ce privește lumina și bineînțeles umiditatea și căldura. De aceea este foarte important ca în momentul în care este adus în casă un astfel de exemplar viu să fim atenți la aclimatizare. Altfel spus, bradul trebuie aclimatizat. Nu se recomandă introducerea lui direct în locuință, la temperaturi ridicate. Trebuie ținut câteva zile pe hol, o terasă, balcon închis sau într-un garaj luminos. În acest fel, se va obișnui treptat cu diferența de temperatură și nu va suferi un șoc termic, atunci când va fi amplasat în camera unde dorim să-l împodobim”, a punctat asist. univ. dr. Roxana Pașcu, de la disciplina de peisagistică a Facultății de Horticultură a USV Iași.
Atenție trebuie acordată și poziționării efective în cameră, deoarece un exemplar de brad la ghiveci are nevoie de multă lumină și să nu fie în imediata apropiere de o sursă de căldură. „De asemenea, trebuie udat, dacă nu este hidratat suficient, un exemplar se pierde în trei zile. Un aspect foarte important este legat și de ramurile bradului care nu trebuie încărcate cu foarte multe elemente și nu trebuie pulverizat cu zăpadă artificială pentru că acesta suferă din cauza acestor elemente. În momentul în care sărbătorile au luat sfârșit, și începe despodobirea trebuie să avem în vedere modalitatea de scoatere treptată din mediul în care a petrecut destule zile. Mai exact, trebuie scos prima dată într-un hol, din hol în balcon și mai apoi plantat, când temperaturile sunt îndeajuns de crescute, adică substratul de plantat să nu fie înghețat”, a mai spus asist. univ. dr. Roxana Pașcu.
Alte sfaturi importante țin de timp, bradul nu trebuie ținut în interior mai mult de două săptămâni, iar dacă iarna este blândă, bradul poate fi plantat imediat după ce este scos afară, însă doar dacă temperatura este peste 0 grade C. După plantare, se udă bine. Dacă temperatura nu permite, va fi păstrat în ghiveci până la începutul lunii martie. Ghiveciul va fi protejat în folie cu bule sau cu un material de iută, astfel încât să nu existe riscul îngheţului rădăcinilor. Se va uda în zilele cu temperaturi mai ridicate.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 − 27 =