Cursuri de reportaj cu Viorel Ilișoi

0
70

Din 18 aprilie, Viorel Ilișoi va fi profesor de Reportaj la Artskul, în opt sâmbete, de la 12,30. Înscrierea se face printr-un text trimis la info@artskul.ro până vineri, 17 aprilie, nu contează tema sau genul, o mână bună se recunoaște și într-un proces verbal.
Viorel Ilișoi, despre curs:
O întâmplare senzațională nu devine o poveste senzațională decât dacă este spusă senzațional; altfel, rămâne doar o știre, precum celebra „găină care a născut pui vii“, despre care nu se poate spune nimic mai mult de-atât. Dar și un eveniment banal poate deveni, dacă este relatat cum trebuie, o poveste senzațională. Autorul este cel care, până la urmă, creează evenimentul; cititorul consumă povestea lui, nu faptele. Jurnalismul narativ, cel care mută realitatea în povestire, ca să poată fi dată tuturor, nu este numai pentru jurnaliști. Să știi să transformi în povestire un fapt (sau un om, o meserie, un obiect, o ecuație, o impresie etc.) îți folosește indiferent dacă scrii pe facebook, pe blog, în ziar sau la o carte. La Artskul spun nu cum se scrie un text – fie el jurnalistic sau literar –, ca o rețetă universală, ci cum îl scriu eu. Nu reproduc lecții din manuale, ci arăt cum îmi aleg eu subiectul, cum mă documentez, cum fac notițele împrăștiate să se lege frumos într-un text. Oricine poate face asta: începe un text, îl construiește metodic, frază cu frază, păstrând tensiunea pe firul narativ, înfiorându-l cu lumina unei figuri de stil bine plasate, pune un final puternic. Sînt lucruri care se învață. Unii vor avea la sfârșit un text mai bun, ajutați fiind și de talent, cu care se vine de acasă, alții, inevitabil, un text mai slab, dar nu mai jos de nivelul de la care lumea începe să te asculte când povestești ceva. Ce vreau în primul rând să transmit nu sunt însă tehnicile și micile trucuri ale reporterului, ci pasiunea pentru reportaj. Din asta decurg toate lucrurile bune care se întâmplă și într-o poveste scrisă, și într-una trăită – dacă nu cumva sunt același lucru pentru autor.”
Textele rezultate din curs vor fi publicate pe Casa Jurnalistului.
Viorel Ilișoi este primul jurnalist român condamnat pentru delict de presă în ’92 pentru un pamflet, cu executare a trei luni de închisoare.
Azi, după 23 de ani de activitate publicistică neîntreruptă, are în portofoliu și Premiul Presei Ieşene (1996 şi 1997), Premiul Reporter Numărul Unu, Premiul Fundaţiei Române pentru Jurnalism (1999), Premiul Clubului Român de Presă pentru reportaj-anchetă (2007), Premiul pentru jurnalism ecologic (2009), Premiul pentru cel mai bun text la The Industry Awards (2012), Premiul anual pentru jurnalism acordat de „Curierul literar și artistic” (2013), Trofeul festivalului de film „Amatorul” (Chișinău, 2014), premiul pentru Jurnalism cultural la Gala „Oamenii TIMPULUI” (2014).
A susținut conferințele: „Reportajul românesc de azi” la Școala de toamnă pentru jurnaliști (FJSC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2011), „Evoluții în presa românească de azi” (FJSC, Universitatea Ecologică București, 2012), “Subiectivitate și afectivitate în reportaj (FJSC, Universitatea București)”; predă cursul „Jurnalism și scriere expresivă” la Asociația Jurnaliștilor Romi (2011) și un “Curs practic de reportaj” (Muzeul Literaturii Române, Iași, 2013, 2014).
Artskul este o comunitate de instructori și elevi ce explorează împreună muzică, filosofie, 3d, vj-ing, sound design, scris, canto, turntablism, trompetă, jurnalism, video documentar/experimental, bass, sampling audio, art direction și continuă. Prin efort concentrat pe studiu și practică, ghidat de profesor, două luni din viață cât durează un curs standard, elevul Artskul explorează noul, cunoaște oameni, creează singur și împreună.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here