Daniel Șandru și George Bondor au decis să renunțe la colaborarea cu revista TIMPUL

0
59

Profesorul universitar Daniel Șandru, directorul onorific al revistei TIMPUL, și conferențiarul universitar George Bondor, redactorul-șef al publicației, au decis ca, începând cu data de 25 septembrie 2017, să își înceteze colaborarea cu revista de cultură contemporană TIMPUL. Până la definitivarea unei noi echipe de conducere editorială, de apariția revistei se va ocupa redactorul-șef adjunct, Gabriel Cheșcu.

Daniel Șandru a preluat funcția de director al revistei TIMPUL la începutul anului 2014, principala sa responsabilitate fiind managementul editorial al publicației.

George Bondor a devenit redactor-șef al publicației în luna mai 2015, după ce din octombrie 2014 a început să colaboreze în calitate de editor coordonator al secțiunii Filosofie.

Revista de cultură contemporană TIMPUL este proprietatea Editurii Adenium, fiind cesionată către Asociația Revistei Timpul (ART).

Despre decizii: Daniel Șandru și George Bondor

În urmă cu mai bine de trei ani am acceptat provocarea intelectuală de a coordona editorial, ca director, o publicație de prestigiu pentru jurnalismul cultural românesc și pentru cultura română. Având susținerea Editurii Adenium și, ulterior, a Asociației Revistei Timpul, am reconfigurat traseul editorial al publicației în acord cu noile tendințe ale jurnalismului cultural, atât din perspectiva design-ului, cât și din aceea a modului de prezentare a textelor, menținând ca obiectiv principal și principial libera manifestare a spiritului critic. Beneficiind de profesionalismul și calitatea umană a unei extraordinare echipe redacționale și de implicarea unor colaboratori prestigioși, am reușit ca, în scurtă vreme, TIMPUL să se impună pe piața publicistică de profil prin dinamism, autenticitate și diversitate a subiectelor abordate. Deloc întâmplător, în mai 2016, Președintele României a decorat revista de cultură contemporană TIMPUL cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, categoria F, „Promovarea culturii” (decretul nr. 471/2016). Dincolo, însă, de această recunoaștere instituțională la cel mai înalt nivel a eforturilor echipei de la TIMPUL, rămâne faptul că profilul publicației s-a raportat meritoriu, la 141 de ani de la apariție, la tradiția impusă de aceasta în cultura română. Ca director onorific din august 2016 (urmare a angajamentelor instituționale în sistemul public pe care le-am avut de atunci încoace), consider astăzi, când renunț la statutul de coordonator al publicației, că este o etapă pe care am încheiat-o cu succes, din perspectiva obiectivului pe care mi l-am asumat. De aceea, sunt convins că, dincolo de erorile manageriale care, sub aspect financiar, pun în dificultate momentan apariția revistei, responsabilii Adenium și ART vor găsi necesar ca TIMPUL să continue pe aceeași linie editorială. Le mulțumesc redactorului-șef George Bondor și redactorului-șef adjunct Gabriel Cheșcu, editorilor coordonatori, colaboratorilor, cititorilor revistei și tuturor partenerilor care ne-au sprijinit pentru a-mi fi dat sentimentul că TIMPUL a fost, în acești trei ani și mai bine, un proiect împlinit și îi asigur de deplina mea recunoștință”, a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru.

„După mai bine de doi ani, am decis că a venit vremea să mă delimitez de proiectul editorial al revistei TIMPUL. Motivul principal constă în faptul că administratorii revistei (Editura Adenium și Asociația Revistei Timpul, ambele conduse de doamna Adriana Nazarciuc), nu au mai reușit, de un an încoace, să asigure finanțarea revistei, cu excepția costurilor pentru tipar și a mentenanței site-ului. Am prelungit perioada de așteptare cât s-a putut de mult, dar o revistă serioasă nu poate exista fără a plăti onorarii către echipa redacțională și către colaboratori, fără a asigura o bună distribuție și multe altele. Nu doresc să creditez ideea că în cultură merge orice și nici nu îmi plac lucrurile făcute pe jumătate. Decizia de acum este cu adevărat dificilă, întrucât echipa cu care am lucrat este formată din foarte buni profesioniști, care sunt totodată oameni de excepție. La inițiativa directorului onorific Daniel Șandru și împreună cu redactorul-șef adjunct Gabriel Cheșcu, precum și cu editorii coordonatori Radu Vancu, Andrei Giurgia, Sorin Bocancea și Adina Scutelnicu, beneficiind de titulari de rubrici și colaboratori de mare valoare, am dezvoltat un proiect editorial menit să readucă în cultura română spiritul critic echilibrat, dialogul civilizat și pluralitatea punctelor de vedere, toate însoțite de un stil alert și atrăgător. Le mulțumesc tuturor celor care au sprijinit revista și celor care ne-au însoțit cu simpatia lor și cu bunul lor gust. Am certitudinea că TIMPUL ultimilor ani va rămâne un model de jurnalism cultural demn de urmat”, a declarat fostul redactor-șef al revistei TIMPUL, Conf.univ.dr. George Bondor.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 5 =