„Daruieste! Vino la Teatru!”- o campanie “Surasul Albastru”

0
89

Asociația „Surâsul Albastru” din Iași, însoțitor al copiilor diagnosticați cu autism lansează campania „Dăruiește! Vino la Teatru!”, campanie umanitară care se va derula în preajma Sărbătorilor de Iarnă și care va marca și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
Datele statistice oficiale arată că, în țara noastră, patologiile din spectrul autist cresc anual cu aproape 4%. Specialiștii spun însă că numărul copiilor cu autism este mult mai mare, în absența unui diagnostic corect și imediat și a unor campanii de depistare al acestora.
Asociația “Surâsul Albastru” și-a propus, ca și anul acesta, campania umanitară organizată în preajma Sărbătorilor de Iarnă să fie una de conștientizare a populație cu privire la problemele cu care se confruntă copiii cu autism și familiile acestora, precum și importanța unui diagnostic rapid și a terapiei specifice în aceste cazuri.
Campania „Dăruiește! Vino la teatru!” include o serie de activități caritabile, cea mai importantă fiind punerea pe scena Ateneului Național Iași a piesei „Take, Ianke și Cadâr” în regia reputatului Ion Sapdaru, jucată de talentații actori ai instituției de cultură amintite. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 10 decembrie, ora 18,30, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național Iași.
Pentru că, anul acesta, devizul campaniei asociației este „Responsabilizăm și dăruim prin cultură și artă”, vă invităm la teatru! Fiind un spectacol caritabil, pentru susținerea copiilor cu autism, invitațiile pot fi achiziționate în schimbul unei donații de minim 150 de lei.
Pe lângă spectacolul caritabil „Take, Ianke și Cadâr” în regia reputatului Ion Sapdaru și pus pe scena Ateneului Național Iași, în data de 10 decembrie, spectacol la care v-am invitat și la care sperăm ca Dumneavoastră și colaboratorii de la prestigioasa instituție pe care o coordonați să ne fiți alături, de Sărbători, Asociația Surâsul Albastru oferă ieșenilor un strop de artă. Este vorba despre o serie de felicitări ce ilustrează colecția de „Îngeri”, semnată de cunoscutul artist plastic ieșean, Felix Aftene. Felicitările sunt realizate pe carton de lux, în condiții tehnice de înaltă calitate. Fiind vorba despre o acțiune caritabilă, felicitările sunt oferite de către Asociația “Surâsul Albastru” în schimbul unei donații minime de 30 de lei/buc, fie la standul asociației amplasat în incinta Complexului Palas, în perioada 28 noiembrie – 18 decembrie fie prin mail la adresa surasulalbastrumarketing@gmail.com sau sunând la telefon 0772165010 (Asociația Surâsul Albastru).
Autismul înseamnă de cele mai multe ori respingere, o cutumă a societății, o barieră socială care îi condamnă pe semenii de lângă noi la întuneric. În cazul persoanelor cu autism, “spectacolul vieții” coincide, până într-un punct, cu spectacolul scenei. Pentru că vorbim de spectacol, și în “Take, Ianke și Cadâr”, cea mai jucată piesă românească de teatru de 90 de ani, apar bariere, apar cutume ale societății care condamnă și exclud. În Caragiale însă, în final, dragostea, zâmbitoare, învinge. În poveștilor copiilor cu autism, dragostea este de cele mai multe ori un deziderat. De peste 10 ani, Asociația Surâsul Albastru oferă dragoste copiilor cu autism. Din dragoste, peste 300 de micuți au beneficiat de peste 45000 de ore de terapie, pentru o eficiență mai mare, fiecare terapet lucrând doar cu câte un singur copil. Dar nu este suficient, pentru că lista de așteptare a copiilor cu autism este lungă iar orice clipă de întârziere la ședința de terapie înseamnă accelerarea regresului“,a declarat Cristina Nichita, președintele Asociației „Surâsul Albastru”.
Campania „Dăruiește! Vino la Teatru!” face parte din proiectul de anvergură al Asociației „Surâsul Albastru” intitulat „Construim împreună Casa Albastră”, demarat în martie, anul trecut. Proiectul vizează, ca punct final, construirea unui nou centru de terapie pentru copiii cu autism, centru care va însemna 210 metri pătrați amenajați și dotați la cele mai înalte standarde, 12 noi locuri de muncă pentru tineri specialiști, proaspăt absolvenți ai facultăților de profil și care, în cadrul noului centru, vor susține anual cel puțin 9000 de ore de terapie specifică patologiilor din spectrul autist.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here