Daune de un million de euro in cazul minorului violat in arest, cu gardieni la usa. Statul, bun de plata pentru perversiunile a doi scelerati

0
70

Se reia judecata dosarului în care un minor a fost abuzat sexual în timp ce se afla în custodia statului, iar statul nu a fost capabil să îi ofere protecţie. Instanţa a admis contestaţia la soluţia de clasare în cazul minorului violat, bătut şi ameninţat în timp ce se afla în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Iaşi. Despăgubirile solicitate în acest caz sunt de 1 milion de euro.

 “Am solicitat în acest caz despăgubiri de un milion de euro. E un caz care a şocat întreaga ţară la momentul în care s-a produs. Apreciem vigilenţa în cazul recent de la penitenciarul unde, ca urmare a unei percheziţii minuţioase şi a unei anchete pe măsură, a fost „dejucat” planul unui deţinut de a face ţuică în celulă din 10 kilograme de fructe puse la fermentat în grupul sanitar, dar strigătele unui copil bătut, umilit, abuzat sexual au fost ignorate, niciun agent de pază nu a intrat în camera de detenţie să verifice”, a declarat avocata Gianina Porosnicu.

Băiatul a fost arestat preventiv pentru tâlhărie. Avea 16 ani la momentul respectiv, iar într-o noapte, a fost maltratat şi abuzat sexual de alţi deţinuţi minori fără ca nimeni să intervină. A alertat de două ori agenţii de pază prin strigătele sale, dar a fost ignorat, deşi camera în care s-au petrecut aceste fapte era la un metru distanţă de biroul lucrătorilor Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Iaşi.

Tatăl băiatului încarcerat pentru tâlhărie, a declarat pentru un cotidian local, imediat dupa producerea faptei, modul în care fiul său a fost violat de cei doi colegi de celulă.

A doua zi dimineaţă (n.r. – după viol), m-a anunţat şeful de post că trebuie să merg la Iaşi. La Iaşi, el mai era în celulă cu patru băieţi. Am vorbit cu el şi mi-a spus ce a păţit. A început să plângă şi mi-a spus că i-au băgat penisul în fund, că au vrut să îi bage penisul în gură şi i-au pus spermă în linguriţă şi i-au dat să înghită”, a povestit Gheorghe G.

Direcţia pentru Protecția Copilului confirmă prin evaluările psihologice trauma imensă trăită de victimă. Dar institiţiile statului s-au spălat pe mâini în acest caz, deşi conform fişei postului trebuie asigurată pază permanentă, cu atât mai mult cu cât vorbim despre deţinuţi minori.

Dacă instituţiile statului nu îşi vor recunoaşte neputinţa şi nu vor plăti pentru ceea ce s-a întâmplat cabinetul nostru de avocatură se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Orice persoană privată de libertate are dreptul la protejarea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii. Fiecare trebuie să plătescă pentru faptele sale doar în acord cu legea! Orice abuz în actul de justiţie este inacceptabil!”, a mai spus aparatorul minorului.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here