De astazi, mamele beneficiaza de un an in plus de concediu pentru cresterea copilului. Actele pentru prelungire pot fi depuse online

0
59

Regulile de acordare a concediului pentru creșterea copilului, potrivit cărora mamele vor primi mai mulți bani, se schimbă de astăzi. Pragul minim al indemnizației crește la 85% din salariul minim brut, adică 1.063 de lei, față de 600 de lei cât era până în prezent. Totodată indemnizația în cuantum de 85% din veniturile nete realizate se va acorda timp de doi ani și nu un an, cum este acum.

De asemenea, pentru depunerea dosarelor de prelungire a concediului pentru creșterea copilului, părinții nu vor mai trebui să stea în rând la ghișeele agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială sau la primărie.

Oricine are acces la email poate să trimită documentele solicitate prin email nu trebuie să ajungă la ghişeu. Trimite pe adresa pe care o avem la dispoziţie la fiecare agenţie judeţeană.Trimite cererea pe care o poate descărca online, o completează, scanează copia după buletin adaugă documentele justificative, după caz, le trimite prin email. Cineva de la AJPIS, în ţară sau de la Iaşi, trimite numărul de înregistrare şi confirmare că a primit documentele şi din acest moment persoana nu are decât să aştepte prin poştă primirea documentului oficial că este înscris şi că primeşte indemnizaţia recalculată”, a explicat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Astfel, cum este în cazul Iaşului, cererile se pot trimite pe mail, la adresa iasi_icc@mmanpis.ro în format scanat, prin Poştă cu specificaţia pe plic „prelungire/reluare drepturi ICC” sau direct la ghişeele AJPIC Iaşi din strada Străpungerii Silvestru nr.1, bl. L6-7 iar în cazul unor nelămuriri sau informaţii suplimentare pot apela numerele de telefon 0731120536. Modificările cadrului legal se vor aplica inclusiv părinţilor care se vor afla, la data de 1 iulie, în concediul pentru creşterea copilului sau în plata stimulentului de inserţie, conform Legii nr. 66/2016. Mai exact, persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi în plata stimulentului de inserţie, îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani). Pentru persoanele care se află în concediul pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an şi plata indemnizaţiei lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016. De precizat că persoanele aflate în concediul fără plată sau cele care primesc stimulentul de inserţie vor putea depune cererea până la 1 august

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 10 = 11