Defrisarile lui Popa! Planul fariseului din fruntea judetului, de a taia sute de arbori seculari de pe traseul Iasi- Suceava

0
59

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, cu largul concurs al majoritatii din CJ care il sustin, va adopta, astazi, o hotarare privind taierea a sute de arbori. Plenul Consiliului Județean, care se va reuni intr-o sedinta, isi va da girul pentru tăierea a sute de arbori de arbori în contextul reabilitării drumului Iași – Suceava. Ca suport pentru aceasta actiune, Maricel Popa sustine ca exista avizele necesare, inclusiv de la Ocolul Silvic, urmand ca masa lemnoasa rezultata din defrisari, sa fie valorificata prin Bursa Romana de Marfuri.

Având în vedere demararea investiției de modernizare a drumurilor județene, constituite în proiectul denumit axa rutieră 1 Iași – Suceava, în urma căreia gabaritul drumurilor va fi de 7,5 metri (parte carosabilă, acostament, sistem centralizat de evacuare a apelor pluviale, iar la momentul actual plantația rutieră se află la o distanță medie de circa 4,5 – 5,5 m față de axul drumului public, pentru implementarea proiectului se impune tăierea arborilor de pe aliniamentului drumurilor și refacerea unei noi plantații rutiere. Arborii au vârsta biologică depășită, sunt uscați și prezintă pericol de ruperi de crengi sau chiar prăbușire”, se arată în referatul de specialitate al proiectului.

Drumul Iași – Suceava are șase tronsoane: limită Iași – Movileni – Gropnița, Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița, Belcești – Coarnele Caprei, Belcești – Ceplenița – DN 28B, DN 28B – Scobinți – Lespezi și Lespezi – limită județ Suceava.

Mostra de ipocrizie

Acelasi Maricel Popa care va da unda verde pentru ciopartirea a sute de copaci seculari, intr-o ipocrizie fara margini, il acuza in urma cu doua zile pe ministrul mediului, Costel Alexe, “ca plantează cu o mână copacii crescuți de alții, iar cu cealaltă semnează pentru defrișarea pădurilor!”

Acesta facea referire la trei proiecte de acte normative publicate pe site-ul Ministerului Mediului care vizează scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, a unor suprafețe totale de 14 hectare de pădure.

De la începutul acestei luni și până în data de 16 martie, inclusiv, au fost emise aproape 150.000 de avize pentru transporturile de lemn. În ziua când ministrul mediului făcea poze cum planta câțiva copaci în Dâmbovița, au fost eliberate peste 12.000 de avize pentru transporturile de lemn. Observăm că exploatarea pădurilor României continuă fără nici o jenă, cu avizul celor din subordinea ministrului habarnist. Oare acesta este scuza lui, că nu avea habar că se dau astfel de avize? Oare câți copaci s-au tăiat de a fost nevoie pentru eliberarea a 150.000 avize doar în jumătate de lună? Nu aș vrea să cred că se profită de starea de urgență declarată pentru pandemia de coronavirus pentru a se tăia și a transporta lemne în voie”, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 77 = 82