Depoul RATP din Iasi, scena unei piese de teatru despre ultimele zile ale evreului Fondane in lagarul de la Auschwitz

0
67

Un eveniment teatral deosebit, avându-l ca personaj principal pe marele om de cultură româno-francez Benjamin Fondane, va avea premiera marţi 22 septembrie, in depoul RATP Iaşi.

Evreul Fondane se află închis în lagărul de la Auschwitz, în baraca destinată condamnaţilor la gazare, trăindu-şi ultimele ore de dinainte de execuţie. Îşi rememorează viaţa, care i se pare un lung drum pe şine, străbătut când cu tramvaiul, când cu trenul, când cu metroul parizian. De aceea, în spaţiul de joc, se va afla un tramvai de epocă, Fondane fiind născut la Iaşi în acelaşi an – 1898 – în care în acest oraş se înfiinţa tramvaiul electric. Vehiculul va intra şi va ieşi de pe scenă, în funcţie de desfăşurarea piesei, cadrul ales pentru reprezentaţia teatrală fiind depoul Regiei Autonome de Transport în Comun Iaşi.

Printre personajele acestei insolite creaţii artistice, îi regăsim, alături de Fondane, pe Emil Cioran, Corneliu Zelea-Codreanu, Ion Minulescu, dar şi pe fiorosul profesor antisemit A.C. Cuza.

Autorul acestei piese, care îmbină ficţiunea cu realitatea istorică, este cunoscutul prozator şi dramaturg Cătălin Mihuleac, regia fiind semnată de Octavian Jighirgiu. Evenimenul este inclus în programul european “Istoria minorităţilor, o abordare calitativ-artistică a diversităţii”, punerea în scenă fiind posibilă graţie unui grant norvegian. Practic, spectacolul “Restitutio Fondane” poate fi reprezentat în orice oraş din ţară şi din lume, unde există un depou de tramvaie,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here