Depozite de alimente si suport duhovnicesc prin telefon, oferite de Arhiepiscopia Iașilor pe perioada de epidemie

0
56

Ȋn contextul crizei generate de epidemia cu noul coronavirus (COVID-19), la nivelul Arhiepiscopiei Iașilor s-au luat următoarele măsuri:

            1) Punerea la dispoziție a unor spații de cazare pentru a fi folosite de autoritățile statului pentru situații de carantină.

            2) Organizarea unui grup de lucru eparhial pentru analiză și implicare în situația dată. Sunt în curs de organizare grupuri similare de lucru la nivel de protopopiate.

            3) Constituirea unor depozite de alimente neperisabile în Iași, Piatra Neamț și Botoșani pentru ajutorarea celor aflați în mare nevoie.

            4) Deschiderea unei linii telefonice TEL VERDE 0800672027, cu accesabilitate 24 de ore din 24, pentru acordarea de suport duhovnicesc precum și pentru facilitarea acordării de susținere materială celor puși în dificultate de situația de criză în care ne aflăm. Au fost desemnați 42 de preoți care, rând pe rând, vor răspunde apelurilor primite.

            5) Pe portalul doxologia.ro a fost creată o secțiune specială cu genericul: „Ȋndemnuri privitoare la epidemia actuală” și cu sfatul: „Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!”. Această nouă secțiune din portal are mai multe domenii: Părinții Bisericii; Editorialişti (opinii); Recomandările Patriarhiei Romȃne, Recomandările Ministerului Sănătății; Ştiri; Rugăciuni. Tot în această nouă secțiune există rubrica numită „Adresează o ȋntrebare”, un spațiu al dialogului ȋn care mai ales cei afectați de criză (bolnavi, singuri, bătrȃni, autoizolați etc.) pot primi răspunsuri şi soluții la solicitările lor de clarificare sau de ajutor.

            6) Pe portalul doxologia.ro şi pe conturile doxologia.ro de pe facebook şi de pe youtube, se transmit zilnic slujbele de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În fiecare seară, ȋncepȃnd cu ora 21:00, la emisiunea „Ȋntreabă preotul”, credincioșii pot intra în dialog în direct, telefonic sau prin mesaje, cu preoți care, pe lângă sfaturile solicitate, vor transmite și un mesaj de încurajare și de întărire în credință în aceste vremuri de încercare.

            7) Deschiderea, în zilele următoare, a site-ului fiidejautor.ro, care va fi pus la dispoziția celor care vor să susțină lucrarea Bisericii în această perioadă și, mai ales, a celor care caută un ajutor. Prin mijlocirea acestui site se asigură, de exemplu, în caz de maximă nevoie, hrană prin trei servicii de catering. Sprijinirea persoanelor aflate în dificultate se va face prin constituirea unui fond special la care își aduc contribuția Arhiepiscopia Iașilor (Mitropolia Moldovei și Bucovinei), protopopiatele, parohiile (benevol) și alți binefăcători.

            8) Desemnarea a doi medici epidemiologi și a două monahii asistente medicale pentru a acorda asistență de specialitate și îndrumare personalului implicat în demersurile de mai sus.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

36 − 33 =