Deputatul Camelia Gavrilă: „Programele de internship – o soluție de etapă pentru inserția tinerilor pe piața muncii”

0
65

Săptămâna trecută, dincolo de polemici, tensiuni politice și interese partizane, Parlamentul prin Camera Deputaților, în calitate de for decizional a arătat o nouă dovadă de solidaritate, de abordare transpartinică și a votat cu 273 de voturi “pentru” din 276 de parlamentari prezenți, legea internshipului.

            Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a sintetizat și a apreciat în plenul Parlamentului importanța majoră a INTERNSHIP-ULUI, o modalitate importantă de susținere a tinerilor în vederea unei inserții rapide pe piața muncii.

Educația, studiul, formarea profesională și apoi activitatea concretă pe piața muncii sunt etape semnificative în viața omului ca ființă socială și, în același timp, aspecte care preocupă și definesc orice societate responsabilă. Am susținut atât prin declarații politice,  cât și în practică acest proiect, implicit prin realizarea unui program de tip internship, intitulat Școala Politică Iași XXI.

În forma adoptată de Camera Deputaților, legea privind internshipul reglementează scopul și oportunitatea acestui program, asigură dezvoltarea de abilități profesionale ale internilor pentru îndeplinirea responsabilităților, conține activități de familiarizare cu fișa postului și exigențele domeniului, precizări ale drepturilor internului, se asigură contexte pentru dezvoltarea abilităților practice și a competențelor specifice, se facilitează tranziția de la instituția de învățământ spre piața muncii.

            Programul prezintă numeroase beneficii: se asigură o indemnizație tânărului; prin intermediul unui îndrumător, se oferă informații, îndrumare şi se acordă sprijinul necesar internului pe toată perioada programului; se asigură resursele materiale necesare unei pregătiri adecvate; internul este monitorizat și evaluat obiectiv, constant, atât pe parcursul perioadei de activitate, cât și la finalizarea acesteia; experiența în muncă este dovedită prin contractul și certificatul de internship.

  În contextul examenelor naționale, al examenului național de bacalaureat, atenția noastră se îndreaptă firesc spre traseul educațional, de formare a tinerilor și spre soluții pentru criza gravă a forței de muncă în România. Acest program reprezintă o soluție de etapă în cadrul demersurilor realizate pentru estomparea și minimalizarea efectelor actualei crize a forței de muncă, un prim pas pe drumul profesiei. Recrutarea a devenit o adevărată provocare pentru antreprenori, în condițiile în care salariul ridicat, calitatea umană, comportarea, consecvența în muncă, dar mai ales pregătirea profesională reprezintă elemente care pun deseori în dificultate mediul de afaceri din România.

Cu toate acestea, au fost realizate demersuri importante pentru formarea tinerilor, precum susținerea învățământului dual, un program realizat în parteneriat cu agenții economici pe baza unei metodologii stabilite de actorii implicați, prin legislația secundară, susținerea și finanțarea stagiilor de practică pentru studenți, a programelor de ucenicie, realizarea unor demersuri de reformă curriculară, continuarea de investiții și dotări la nivel de infrastructură școlară

Deputatul ieșean, Camelia Gavrilă subliniază faptul că „România are nevoie de o reconfigurare profundă a sistemului de învățământ, de trasee educaționale multiple și complexe, care să acopere aspirațiile, nevoile și nivelul educațional specific fiecărui tânăr în parte, dar să asigure, în aceeași măsură, și cerințele de calitate și de competență într-o societate tehnologizată, informatizată. O Românie centrată pe valorile educației are nevoie de evoluție, nu doar de schimbare, căci cea din urmă poate să fie pozitivă sau negativă, incompletă sau nesemnificativă, iar programele de internship reprezintă o soluție de etapă spre evoluție și dezvoltarea a corelațiilor adecvate între educație și piața muncii.”

În acest sens, ”consider că alegerea unei rute profesionale poate să fie facilitată de astfel de programe, indiferent de nivelul de studiu: învățământ profesional, liceal, postliceal sau universitar. Încurajez instituțiile, companiile, firmele să implementeze astfel de stagii adresate tinerilor și să valorifice energia și ideile lor, tinerețea, creativitatea, adaptabilitatea, arătându-le în același timp cât de provocatoare poate fi o carieră profesională de succes într-un context de muncă favorabil.”

 Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 − 36 =