Deputatul Camelia Gavrilă subliniază importanta stagiilor de practică în specialitate si a legii INTERNSHIP-ului

0
65

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a adus în atenţia Parlamentului importanța majoră a INTERNSHIP-ULUI, care reprezintă o pârghie esenţială pentru inserția tinerilor pe piață muncii.

În contextul unor dezbateri active cu privire la inserția tinerilor pe piață muncii, analizând cercul vicios și relațiile fragmentate dintre fenomenul lipsei de experiență a tinerilor, pe de o parte, și condițiile formulate de angajatori în legătură cu o minimă experiență în domeniu, pe de altă parte, ne confruntăm cu nevoia urgentă de a lua decizii rapide și eficiente pentru implementarea unor programe viabile, care să reducă aceste decalaje și rupturi între angajatori și posibilii angajați.  Pe fondul unor cifre îngrijorătoare legate de șomajul în rândul tinerilor prezentate în Raportul de țară al României pentru anul 2016 și al faptului că urmează dezbaterea Legii privind internshipul în cadrul Comisiei pentru învățământ, știință tineret și sport, subiectul declarației de astăzi este reprezentat de importanța programului de internship din România, domeniu ce nu are încă un suport legal temeinic și coerent, dar care trebuie analizat și susținut cu maximă responsabilitate și competență, asumat de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, și, ulterior, de întreagă comunitate”, a precizat Camelia Gavrilă.

Planul de investiții pentru Europa, numit și Planul Juncker, urmărește să încurajeze dezvoltarea investițiilor pentru o creștere economică, crearea de noi locuri de muncă, dar și realizarea unor astfel de programe de formare a specialiștilor, segmentul tinerilor fiind o zonă de preocupare și una dintre prioritățile majore ale Uniunii Europene. O succintă prezentare a României prin prisma datelor statistice arată faptul că șomajul în rândul tinerilor a scăzut la 22%, dar se află în continuare peste media Uniunii Europene; riscul de excluziune socială și sărăcie în rândul tinerilor este peste 40%, iar rata NEET”s în rândul tinerilor cu vârstă între 15 și 29 de ani este de 18 -19% (2016), situații și cifre comentate și explicate în intervenția deputatului C. Gavrilă la tribuna Camerei Deputatilor.

Pentru România, conform Programului de guvernare, acest segment este o prioritate, pentru care avem o datorie instituțională să le asigurăm un cadru legal, eficient și optim pentru dezvoltarea și realizarea lor profesională, dar și o datorie morală, aceștia fiind generația specialiștilor de mâine, într-o societate complexă, dinamică, a progresului tehnologic, a competiției economice dure. De altfel tinerii sunt cei care  vor duce România mai departe și vor fructifica avantajele prezentului proiect legislativ. Adoptarea legii privind internshipul, dar și posibilă transformare a acestuia în contracte de muncă pe perioadă nedeterminată reprezintă  un obiectiv principal pentru Partidul Social Democrat, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, deputat PSD Iași.

Deputatul PSD Camelia Gavrilă subliniază faptul că o lege privind internshipul ar aduce o serie de avantaje atât din punct de vedere economic, dar și social:

  1. pregătirea teoretică și practică a persoanelor pe o perioadă de 6 luni în vederea integrării pe piață muncii;
  2. prezența unor beneficiari direcți: persoanele de peste 16 ani și persoanele juridice și/sau instituțiile/autoritățile publice din România;
  3. existența unei indemnizații de internship echivalentă cu cel puțin 50% din salariului minim pe economie, deci costuri rezonabile pentru angajator și o remunerare decentă pentru ținerii angajați;
  4. existența unei prime de promovare pentru persoana juridică ce încheie un contract de munca pe perioada nedeterminată, dupa finalizarea stagiului ;
  5. dobândirea de experiență în domeniul respectiv, atât în plan teoretic, dar și practic;
  6. formarea unor abilități profesionale pentru adaptarea la exigențele locului de muncă;
  7. internul primește, la finalul programului, un certificat de internship care îi atestă participarea și experiență dobândită.

 În concluzie, programul de internship reprezintă un element important pentru formarea tinerilor, un demers necesar pentru dezvoltarea economică a României în corelație cu politicile sociale și economice ale Uniunii Europene. Asemenea programului Start-up Nation sau similar modelului Societăților Antreprenoriale Studențești, internshipul este un proiect legislativ necesar si aspteptat, un demers susținut prin Programul de guvernare, având ca obiectiv esențial bunăstarea tinerilor, desăvârșirea lor prin cariere de succes, crearea unor oportunități și experiențe de muncă în mediul economic, social concret, în esență dezvoltarea și împlinirea tinerilor aici, acasă, în spațiul României, care este responsabilă pentru integrarea și devenirea lor. 

 Declaraţia politică susţinută în Plenul Camerei Deputaților pe subiectul menţionat mai sus, se regăsește pe site-ul www.cameliagavrila.com .

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

95 − = 94