Dezbatere privind deportările din Basarabia în Kazahstan, 1941-1951

0
60

Joi, 4 iunie 2014, orele 11.00, la Filiala Iasi a Academiei Române, Sala Mică (B-dul Carol I, nr. 8), Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi si TVR Iasi organizează dezbaterea “Identităti fracturate. Reflectii privind deportările din Basarabia în Kazahstan, 1941-1951”, cu vizionarea filmului “Expeditiile Memoriei”.
Participă: Octavian Ticu (Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova), Violeta Gorgos (regizor, TVR Iași), Dumitru Lisnic (doctorand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
Moderatori: Flavius Solomon și Dorin Dobrincu.

* *
Ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, în iunie 1940, a avut nu doar consecințe geopolitice, ci a afectat profund comunitățile din acest spațiu. Pentru a-și consolida dominația, URSS a aplicat măsuri de transformare socială, economică, culturală și demografică. Deportarea basarabenilor în teritoriile estice ale statului sovietic a devenit o tristă realitate în 1941, 1949 și 1951. Un număr mare de cetățeni ai noii R.S.S. Moldovenești aveau să ajungă si în Asia Centrală, îndeosebi în Kazahstan.
În urmă cu câţiva ani a fost iniţiat la Chisinău proiectul Expeditiile Memoriei, cu scopul recuperării, analizării și diseminării informațiilor privind istoria traumatică a deportărilor, care i-a afectat atât pe moldoveni/români, cât și pe membrii altor grupuri etnice. Programul are menirea de a organiza expediții ale tinerilor în locurile în care au fost deportați românii basarabeni, identificarea celor care au rămas acolo, cu scopul de a inocula acestor tineri cunoasterea trecutului prin prisma unor experiențe personale. Pasul al doilea privește diseminarea cunoasterii la nivelul societății din Republica Moldova și România, scopul educativ fiind explicit.
Instituțiile implicate au fost: Universitate de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe din Moldova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, posturile naţionale de televiziune TVM Moldova 1 și Televiziunea Română (TVR Iași). Finanțator a fost Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, București.
Proiectul s-a desfăsurat în Kazahstan, regiunile Karaganda si Almaty, în perioada 12-23 noiembrie 2014, cu participarea a 11 persoane (studenți, profesori, cercetători, jurnalisti TV, oameni de film) din Republica Moldova și Societatea de Studii Istorice din Romania. Au fost vizitate locuri în care au fost deportați basarabenii în timpul stalinismului. În același timp au fost stabilite relaţii cu organizaţii din țara central asiatică: Asociația Româno-Moldovenilor din Kazahstan, Almaty, Centrul Cultural „Struguraș”, din Almaty, Societatea Culturală Română „Dacia”, din Karaganda. Gazda proiectului în regiunea Karaganda a fost Universitatea „Bolashak”, Karaganda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =