Dezvaluirile jurnalistului Marius Tuca despre procesomanul Varujan Vosganian. “Vosganian a vrut să mă vadă condamnat, a fost o execuţie”

0
74

Jurnalistul Marius Tucă a fost obligat de Curtea de Apel să achite daune morale în valoare de 40.000 de euro lui Varujan Vosganian. Motivul? În 2006, fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe Liviu Turcu a scris, în Jurnalul Naţional, că ministrul a lucrat pentru Securitate. La acea vreme, Tucă era director editorial al Jurnalului. Într-o intervenţie la Realitatea TV, în emisiunea “Jocuri de putere”, Marius Tucă a vorbit despre “execuţia” la care a fost supus şi care, spune acesta, nu s-a încheiat nici până în ziua de astăzi.
A fost un proces banal. Jurnalul Naţional, acum 6-7 ani, a publicat un articol, o dezvăluire a lui Liviu Turcu, fost ofiter în Securitatea română, fugit din România în 1989 şi ajuns în America. În urma articolului, ziarul a fost dat în judecată, eu am fost dat în judecată în calitate de director editorial, editura care edita Jurnalul Naţional în acel moment şi, până la Curtea de Apel, lucrurile pentru noi au mers foarte bine. Mi se pare absurd să fii condamnat doar pentru o opinie, până la urmă. Am fost achitaţi la toate termenele de judecată şi, stupoare, la Curtea de Apel, două doamne judecătoare au condamnat în solidar Jurnalul Naţional, pe mine şi pe Liviu Turcu pentru plata a 40.000 de euro daune morale, daune pe care le-am fi produs domnului Varujan Vosganian”, a declarat Marius Tucă, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea “Jocuri de putere”.
Întrebat de ce tocmai Marius Tucă a trebuit să fie condamnat, jurnalistul a replicat: “Vosganian a vrut neapărat să aibă de-a face cu mine, să mă vadă pe mine condamnat, pe mine să mă vadă pus să plătesc. Ce e şi mai ciudat, nici Liviu Turcu nu a fost obligat să plătească, nici editura care edita Jurnalul Naţional, s-a pus sechestru pe bunurile mele. Nu am înţeles de ce. A trebuit să plătesc, iar lucrul cel mai interesant pe care nu-l ştiţi şi vi-l spun acum e că, după ce am plătit acei bani, domnul Vosganian a ţinut să mai deschidă încă două noi dosare. Deci ne judecăm după această plată a mea, după ce am plătit 40.000 de euro, m-a dat în judecată şi există alte trei dosare în care sunt dat în judecată: unul pentru că nu am plătit la timp banii, cei 40.000 de euro, cu toate că eu ar fi trebuit să plătesc undeva la 13.000 de euro, doi, pentru că daunele cerute de Vosganian cheltuieli de judecată şi un alt dosar despre care nici eu nu ştiu exact ce conţine, o să află mâine, când o să am o întâlnire cu avocata mea. Adică nu numai că am plătit singur aceşti bani, dar în continuare sunt vânat în alte trei noi dosare. Îl văd pe Vosganian că plânge. Avocata mi-a povestit că şi în sala de judecată a plâns, i-au dat lacrimile şi le-a înduioşat pe cele două judecătoare cărora le mulţumesc pentru actul de justiţie pe care l-au făcut. Cred că au făcut dreptate în acest caz. O să ţină minte acest caz foarte multă vreme tocmai prin faptul că au înfăptuit un act de justiţie absolut adevărat. Eu nu am spus nimic despre acest lucru pentru că mi s-a părut firesc să aştept până în ultima clipă ceea ce hotărăşte instanţa de judecată. Dar, de acum înainte, eu am să vorbesc despre tot ceea ce a însemnat acest proces pentru că la Curtea de Apel a fost o execuţie atunci când a venit condamnarea. Practic, suma a fost aleasă arbitrar din cauza faptului că făceam parte dintr-un anumit trust de presă. Aşa se face justiţie în România când vine vorba despre un cotidian, despre jurnalişti. Nu sunt un om oarecare, am condus un ziar vreme de 22 de ani.
Pe de altă parte, întrebat cum s-a fixat suma de 40.000 de euro, Tucă a explicat: “Nimeni n-a plătit în România, niciun jurnalist n-a plătit în România o sumă atât de mare. Singurul care a plătit e Ion Cristoiu, cazul Gabriela Adameşteanu. Şi atunci era vorba de un articol pe care Ion Cristoiu în scrisese. Dar eu nu am scris un articol despre Vosganian. Eu am fost dat în judecată şi condamnat, până la urmă, din postura de director editorial al Jurnalului.”
Ce m-a întristat… Am crescut mii de jurnalişti în aceşti 25 de ani, unul singur nu a scris despre faptul că Marius Tucă a fost condamnat şi a avut de plătit 40.000 de euro pentru un articol pe care nu l-a scris el. Mai mult, nu am văzut în aceşti ani ca cineva să facă un material despre ce înseamnă condiţia de jurnalist în momentul în care un jurnalist este condamnat. Eu am fost supărat pe acest lucru pentru că au trecut prin mâna mea mii de oameni care au lucrat cu mine zi de zi. Toţi ştiu că întotdeauna am pus mai presus de orice independenţa şi libertatea lor de a face presă. M-a durut foarte tare”, a mai spus Tucă.
Întrebat cum a fost explicat prejudiciul, jurnalistul a declarat: “Nu există o explicaţie. Nu există niciun calcul. S-au aliniat planetele în jurul acestei sume. Tocmai aici e nebunia! Trec şi peste asta, am plătit banii. Dar această nebunie merge mai departe. Sunt încă trei dosare noi deschise împotriva mea pe această cauză.
Mai mult, întrebat ce anume a considerat instanţa că ar fi pierdut Varujan Vosganian, Tucă a replicat: “I-a fost onoarea… Pe mine mă interesează mai puţin Varujan Vosganian, sincer. E politician, să fie sănătos! Pe mine mă interesează ceea ce s-a întâmplat în acest dosar exact din punctul ăsta de vedere: de ce 40.000 de euro. De ce judecătorul a hotărât după aceea să pună sechestru doar pe bunurile mele, să plătesc eu aceşti bani? Nu mă consider o victimă, dar în cazul acesta am fost cu siguranţă o ţintă. Nici măcar asta nu mă deranjează…. Au fost ani de zile în care am fost pe linia întâi. Sunt hotărât să fiu din nou în linia întâi şi tocmai pentru asta am luat-o de la capăt cu un site care se cheamă mariustuca.ro. Am luat-o de la capăt pe cont propriu, tocmai plecând cumva de la această mare nedreptate. Sunt convins că de unul singur o să ajung exact unde mi-am dorit pentru a lupta pentru ideea de jurnalism în România. Eu cred că e o meserie pe cale de dispariţie.
Nu a cerut nimeni niciun drept la replică. Puteam să-i dăm drept la replică oricând”, a mai spus Tucă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here