Din nou nu mai sunt bani pentru Moldova și autostrăzile sale!

0
94

„Lipsă credit bugetar”. Aceste trei cuvinte definesc simplu și dureros modul cum s-au raportat autoritățile centrale, în special PSD, la Moldova în ultimii 30 de ani.

„Nu mai sunt bani”. Aceasta este traducerea celor trei cuvinte birocratice care amână din nou ca regiunea noastră să fie conectată printr-o autostradă de restul țării.

Sunt bani pentru sinecuri bine plătite pentru pile și prieteni, sunt bani de risipit pe excursii inutile ale președintelui, sunt bani pentru proiecte prost făcute prin programe aflate la cheremul deciziilor politice ale guvernului.

Dar când vine vorba despre dezvoltarea Moldovei, ce să vezi!, nu mai sunt bani. Sau, cum ne transmite Ministerul Transporturilor, este „lipsă credit bugetar”.
Cu acest motiv și cu această expresie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a refuzat să plătească firmei SA&PE Construct, a lui Dorinel Umbrărescu, două facturi în valoare de peste 28,4 milioane lei pentru lucrările efectuate la Autostrada A7.

Din păcate, în perioada următoare, situația se va generaliza. După dezmățul pe bani publici din ultimii doi ani, Guvernul a rămas fără bani. Și nu doar investițiile majore vor fi blocate, dar deja aspecte esențiale ale vieții de zi cu zi, a diferenței dintre viață și moarte, în unele cazuri au intrat în blocaj.

Bolnavii de cancer strigă încă din august că nu mai au esențialele medicamente fără de care pot muri. Au ieșit și în stradă, ceea ce reprezintă o imagine groaznică pentru România anului 2023. Degeaba.

Iar cel mai grav este că guvernului condus de Marcel Ciolacu nu pare să îi mai pese. Pur și simplu merge înainte cu dezmățul, merge înainte cu risipa, deși înainte nu se mai află decât o prăpastie financiară.

Marcel Ciolacu nu mai gândește decât în logică electorală, o abordare dezastruoasă în condițiile în care atât situația economică internă, nici situația economică și politică externă nu permit acte de iresponsabilitate.

Abandonarea cu repetiție a Moldovei rămâne o problemă majoră pentru noi. Din păcate, cei care ar fi trebuit să aibă puterea să intervină, care ar fi trebuit să fie lideri pentru regiune – și mă gândesc aici, de exemplu, la doi lideri de vază ai PNL, partid aflat la guvernare, au alte preocupări.

De exemplu, să citească noile acuzații penale care li se aduc sau să distrugă monumente.

Da, la voi mă refer, Costel Alexe și Mihai Chirica! Când aveți de gând să luptați și pentru Moldova, nu doar pentru averile voastre?

Marius Bodea, senator USR de Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here