Dinozaurul media, Vasile Arhire, a fost dat jos de la conducerea TVR Iasi. Functia de conducere a fost preluata de jurnalista Gabriela Baiardi

0
92

Președintele – director general al Societății Romane de Televiziune, Dan Cristian Turturică, a decis schimbarea din funcții a conducerii executive de la TVR Iași! În urma sesizărilor făcute de către Mediasind (Sindicatul Roman al Jurnalistior), la studioul teritorial de la Iasi a fost trimisa o comisie de cercetare administrativă pentru a verifica abuzurile semnalate de către membrii MediaSind TVR împotriva directorului executiv al TVR Iași, Vasile Arhire.
Începând cu data de 15 martie 2022, lui Vasile Arhire nu I s-a mai reînnoit mandatul, fiind schimbat din funcție cu Gabriela Baiardi.
La sfârșitul anului trecut, jurnalista Oana Lazăr de la TVR Iași a publicat o avertizare publică prin care a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică în care a ajuns una dintre cele mai importante stații teritoriale ale Televiziunii publice, din cauza incompetenței și a abuzurilor echipei manageriale formată din Horia Gumeni, coordonator cu atribuții de director și Vasile Arhire, coordonator cu atribuții de Director executiv. Într-o scrisoarea deschisă, Oana Lazăr a cerut demisia lui Vasile Arhire (foto), coordonatorul editorial al stației, care a fost acuzat ca fiind principalul responsabil al declinului profesional al TVR Iași. Acestuia i s-a reproșat transformarea stației în propriul SRL prin atacarea constantă a prestigiului și demnității profesioniștilor din instituție. Semnatar al unui angajament cu fosta Securitate, Vasile Arhire este acuzat indirect de cenzură pentru că intervenea brutal în politica editorială, cu scopul promovării unor persoane apropiate sau a unor grupuri de interese economice și politice. (amănunte AICI)
Neregulile de la TVR Iasi
Nemulțumită de amploarea scandalului care a ajuns inclusiv în presă, conducerea TVR a reacționat prompt prin trimiterea la Iași, în zilele de 8 și 9 decembrie 2021, a unei Comisii de cercetare administrativă, formată din directorul editorial al TVR, Cezar Ion, coordonatoarea cu atribuții de Director al Direcției de Programe și a TVR 2, Carla Tompea și juristul Mircea Duca. Pe întreaga perioadă a audierilor și a administrării de probe, la lucrările Comisiei au participat președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în baza mandatului de reprezentare acordat de membra de sindicat Oana Lazăr, precum și la solicitarea președintei MediaSind Iași, Maria Florea.
La aceste audieri, mai mulți angajați și foști angajați ai stației au confirmat problemele semnalate de către jurnalista Oana Lazăr, modul discreționar și neprofesionist prin care Vasile Arhire conduce activitatea editorială, arătând că stația a pierdut mulți profesioniști din cauza atitudinii dictatoriale a “șefului de facto” al TVR Iași. Atât contestatarii actualei conduceri, cât și susținătorii acesteia, au semnalat în cadrul audierilor, încălcări flagrante ale legislației muncii, cum ar fi nerespectarea atribuțiilor din fișele de post, a timpului de lucru, dar și lipsa unui plan de carieră și a unui salariu motivant, majoritatea angajaților, indiferent de anii de vechime, aflându-se la minimul grilei salariale.
Jurnalisti din televiziunea publica, umiliti zi de zi
Jurnalistii afiliati la MediaSind sustin ca foarte mulți profesioniști din TVR sunt umiliți zilnic și din cauza faptului că cea de-a doua funcție din TVR, de producător general, este ocupată, fără concurs și nelegal, de Ramona Săseanu, care și-a dovedit cu prisosință lipsa de experiență și incompetența managerială. Singurul ei atu a fost susținerea politică cu care a fost recompensată de cei cărora le-a făcut campanie electorală.
Având în vedere că multe fapte ale unor șefi din instituție sunt evidente abateri disciplinare, iar unele pot constitui infracțiuni, MediaSind TVR face un apel către toți angajații, indiferent de apartenența sindicală, să reclame deîndată orice comportament abuziv din partea șefilor, care poate leza demnitatea umană ori prestigiul profesional. Orice probă scrisă, audio sau video, poate să fie transmisă pe Platforma avertizorilor publici din cultură și mass-media, așa cum ați mai procedat și în cazul altor documente transmise MediaSind.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here