Directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, pus sub acuzare de DNA in cazul angajarilor fictive

0
66

Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată, în dosarul angajărilor fictive.

Punerea acestuia sub acuzare vine după ce publicaţia Recorder a dezvăluit că la instituţia condusă de Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, a fost angajată la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundaţiilor o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriţă la un bar din Iaşi. Într-o înregistrare apărută în spaţiul public, tânăra susţinea că a terminat facultatea de Chimie, însă nu a reuşit să răspundă la întrebări simple, cum ar fi care este malul stâng sau malul drept al unui râu.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi suspecţi, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), în scopul de a le detaşa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”.

Astfel, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

* Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârşite atât sub forma autoratului cât şi a complicităţii).

* Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviţei – două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale).

* Gabriel Niga, viceprimar al comunei Vatra Moldoviţei cu atribuţii de primar la data faptei – abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale).

* Ana Boca, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviţei – abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu.

* Simona Elena Iancu şi Stelian Meţler, personal contractual, angajaţi succesiv la primăria Vatra Moldoviţei, ulterior detaşaţi la ABA “Prut-Bârlad”, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2020, Simona Iancu a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA “Prut-Bârlad” Iaşi.

Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA “Prut-Bârlad” Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA “Prut-Bârlad” Iaşi. A reieşit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale, şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA Prut-Bârlad”, spune DNA.

Procurorii susţin că Petru Avram, Virgil Saghin şi Ana Boca, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie, mai multe dispoziţii legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii), fiind sprijiniţi de suspecta Simona Iancu.

Printr-o schemă similară, Stelian Meţler a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA “Prut-Bârlad” Iaşi.

Mai mult, după detaşare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Stelian Meţler la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.

Faptele descrise ar fi determinat obţinerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian, constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA Prut-Bârlad, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA Prut-Bârlad Iaşi. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei constând în faptul că scopul funcţiilor pentru care cei doi au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată“, mai spune DNA.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here