Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, cetatean de onoare al Iasului

0
65

Cu ocazia receptiei ce va organizata la Palatul Roznovanu in seara zilei de 1 Decembrie, Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iasi.

Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), președinte și director artistic al Festivalului de Muzică “George Enescu” din București (din 2003 până în 2015) s-a născut la Timișoara, în 1935.

A studiat la Universitatea Tehnică din orașul natal, până în 1956, când, din motive politice, a fost exmatriculat. Motivul a fost că la 24 octombrie 1956, li s-a alăturat studenților revoluționari, ținând un discurs despre atmosfera prerevoluționară în fața a 1.000 de studenți adunați în cantina Facultății ”Mecanica Veche” din Timișoara.

În 1959, a părăsit România, emigrând împreună cu familia în Austria. La Viena a lucrat timp de trei ani ca antrenor de tenis, apoi colaborator la Burgtheater, director adjunct la Volksoper din Viena, precum și ca regizor pe scene mai mici, cum ar fi Teatrul de pe Josefsgasse.

Cu o bursă din partea orașului Viena, Ioan Holender a urmat Conservatorul. Din 1962 până în 1966 a fost bariton la operă, făcându-și debutul la St. Polten, după care a activat doi ani la Teatrul de Stat din Klagenfurt.

În 1966, a lucrat ca impresar la Agenția de teatru Starka, ce reunea oameni de teatru, și al cărei proprietar devine mai târziu. În 1988, vinde agenția. Fostul bariton Eberhard Waechter îi propune să participe alături de el la conducerea Operei de Stat din Viena (Staatsoper) și a Operei Populare din Viena (Volksoper).

După moartea subită a lui Waechter, în 1992, Ioan Holender a condus singur cele două instituții. A continuat să le reformeze economic, pentru asigurarea unui repertoriu pe termen lung. Este cel mai longeviv director în serviciul Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia în 1869. Ioan Holender s-a aflat în această funcție de la 1 aprilie 1992 până la 30 august 2010, când a fost succedat de francezul Dominique Meyer. Mandatul său la conducerea Staatsoper Viena a fost prelungit de trei ori, în decurs de 18 ani.

La 26 iunie 2010, a fost organizată o gală în onoarea lui Ioan Holender care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena. La eveniment au participat personalități precum Placido Domingo, Anna Netrebko și Zubin Mehta. Cu acest prilej, a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvențe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din capitala Austriei. În total, au fost 93 de premiere la instituția condusă de Ioan Holender. În cei 18 ani ai directoratului său, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporție de 96%.

Între anii 2002 — 2004 a lucrat ca director artistic la Opera din Berlin, este consilier la Opera Metropolitană din New York.   In mai 1995 a primit Crucea de Onoare pentru Știință și Arte  din partea șefului statului austriac și Medalia de Aur pentru servicii aduse orașului Viena, acordată de edilul vienez Michael Haupl. Din 1999, este ofițer al Ordinului Artelor și Literelor al Franței. În 2001, președintele României i-a decernat Steaua României în grad de mare ofițer. În decembrie 2002, președintele Austriei, dr. Thomas Klestil i-a conferit Marea Medalie de Aur pentru Servicii aduse Republicii Austria, aceasta fiind cea mai înaltă distincție a țării oferită marilor sale valori. Din anul 2004, este comandor al Ordinului de Merit din partea Republicii Italia. În martie 2010, a devenit cetățean de onoare al orașului Viena, iar în 2011 i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare și ambasador onorific al municipiului Timișoara. A fost recompensat cu Premiul pentru excelență în cadrul celei de a doua ediții a Galei Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical, care a avut loc la 15 noiembrie 2010. În 2011 a fost distins cu Marea Cruce pentru Merit din partea Republicii Federale Germania. În 2013 a primit “Premiul pentru Merite Deosebite aduse la Promovarea Valorilor Patrimoniului Cultural al României” în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Anuale Aspen Leadership Awards, organizate de Aspen Institute România. O zi mai târziu, Ministerul Tineretului și Sportului, prin ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu, i-a oferit o distincție “pentru promovarea culturii în rândul tinerilor”. Este Doctor Honoris Causa al Universității din București, al Universității de Vest din Timișoara, al Academiei de Muzică din Sofia și al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. În 2011, a publicat la Editura Universității ”Alexandru-Ioan Cuza” din Iași colecția ”Spuse, trăite, dorite. Amintiri”.

Ion Holender, a fost director artistic al Festivalului și Concursului Internațional ‘George Enescu’ si manager artistic al mai multor evenimente care au promovat adevăratele valori românești în țară și peste hotare, fiind una din personalitățile contemporale cele mai cunoscute și apreciate în țară și în lume.

Acordarea titlului de ”Cetățean de onoare” al Municipiului Iași, la propunerea unor distinși reprezentanți ai mediului cultural ieșean, ar aduce un plus de promovare și imagine pozitivă orașului nostru”, a sustinut Elena Farca, sef Serviciu Relaţii Internaţionale din cadrul Primariei Iasi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here