Disperarea lui Chirica – iesenii somati sa renunte cu japca la centralele de apartament si sa treaca din nou la sistemul de termoficare

0
67

“Strategul” Mihai Chirica nu se dezminte atunci cand este vorba de masuri populiste, heirupiste, in detimentul interesului comun al iesenior. Ramas peste noapte cu un sistem centralizat de termoficare fara clienti, Chirica a gasit de cuviinta sa tansforme o recomandare a Comisiei Europene in somatie. Neputinciosul  edil al Iasului arunca pe piata un studiu care nu are corespondent in realitatea locala, prin care SE PROPUNE interzicerea centralelor de apartament.

In lipsa unei strategii de relansare a sistemului local de termoficare, superficialul primar al Iasului face apel la un studiu publicat în această lună de Agenția Internațională pentru Energie prin care se propune introducerea interdicției globale asupra centralelor cu combustibil fosil, inclusiv a acelor de apartament, începând cu anul 2025. Demersul este parte din viziunea agenției de a ajunge la emisii nete zero până în 2050 („Net Zero by 2050”) și dintr-un plan care include nu mai puțin de 400 de măsuri necesare pentru decarbonizarea sistemului energetic în ansamblul său.

În contextul preluării provizorii a serviciilor de producere, furnizare și distribuţie a agentului termic de către municipalitatea ieşeană de la Veolia Energia Iași SA, conducerea Primăriei Municipiului Iași încurajează ieșenii, persoane fizice și juridice, nu doar să rămână, ci și să se racordeze la sistemul centralizat de termoficare. Sistemul se prezintă în condiții foarte bune, toate capacitățile de producere și furnizare a energiei termice şi electrice fiind verificate și funcţionând la parametrii optimi. Reamintim că pentru următoarea perioadă, aşa cum prevede legislaţia în vigoare şi aşa cum se procedează în toate statele membre ale Uniunii Europene, nu se acceptă nicio drebranșare de la sistemul centralizat de termoficare și, mai mult, vor exista penalizări ori de câte ori vor fi încălcate dispozițiile referitoare la alimentarea orașului cu energie termică. Păstrarea sistemului de termoficare, extinderea și modernizarea lui, în primă instanță prin înlocuirea cărbunelui cu gaze naturale, reprezintă o prioritate a administrației locale. Îi asigur pe ieșeni că furnizarea agentului termic către populație nu va suferi niciun fel de sincope. Dimpotrivă, vom continua modernizarea sistemului de termoficare, în special cu fonduri europene, astfel încât să facem din Iași un oraș cât mai nepoluat, cât mai verde, cât mai european”, a declarat Chirica, lansand astfel o declaratie de capitivitate a iesenilor fata de un sistem de termoficare care si-a dovedit ineficianta in perioada in care a fost sub administrarea Primariei.

Marius GAVRILESCU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here