Doar cei care au absolvit măcar 11 clase vor mai putea obtine permis de conducere

0
56

Permisul de conducere auto nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au absolvit cel puțin 11 clase. Aceasta este una dintre măsurile prin care Guvernul vrea să reducă la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere, în următorii trei ani. Interdicția eliberării carnetului de șofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislație rutieră.
Guvernul și-a propus să completeze legislația în domeniu cu norme care să facă posibilă, acolo unde evoluția fenomenului rutier impune, aplicarea obiectivelor incluse într-o Comunicare a Comisiei Europene având titlul “Pentru un spațiu european de siguranță rutieră: orientări pentru politica de siguranță rutieră 2011-2020”, anunță profit.ro. Documentul Comisiei propune, de asemenea, reducerea la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere și încurajează statele membre să contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii naționale în domeniul siguranței rutiere.
Conform Legii educației naționale, învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar (5 ani, inclusiv clasa pregătitoare), învățământul gimnazial (4 ani) și primii 2 ani ai învățământului secundar superior (liceul). Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.
Din momentul în care Guvernul va schimba însă legislația, cine nu a terminat la școală 11 clase nu va mai primi permisul de șofer auto. Prin această restricție, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăța regulile de circulație și de a analiza în trafic indicatoarele rutiere.
Restricția va fi introdusă alături de alte măsuri, precum reducerea perioadei în care șoferii trecuți de o anumită vârstă sunt obligați să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apți să conducă un autovehicul.

Aceasta masura a Guvernului a fost considerata o aberatie de multi soferi, in timp ce altii s-au apucat deja sa faca glume pe seama ei:

Cărtărescu se prezintă mai nou ca şofer, nu ca scriitor.
Lovitură pentru români. Dacă ai făcut clasa I de 11 ori, nu te califici la carnet.
Pe lângă talon, RCA și rovinietă, acum trebuie să ai şi foaia matricolă la tine.
Taximetriştii vor fi obligaţi să poarte toca de academician şi să afișeze diploma de doctorat într-un loc vizibil.
Politicienii răsuflă uşuraţi. Nu contează cât de analfabeţi sunt, că ei îşi angajează şofer.
Legea e aberantă. Poliţia rutieră se desfiinţează automat, că 90% din poliţişti n-au 11 clase.
Acum şoferii nu se mai înjură între ei când blochează intersecția, ci se întreabă elegant: ”Păi ce facem, domn profesor?”.
Dacă parchezi ilegal, îţi scade poliţistul nota la purtare.
Dacă ţi se suspendă carnetul trebuie să dai o teză, la alegere din fizică chimie sau franceză.
La testul de vedere trebuie să citeşti şi să comentezi un text în latină.
S-a terminat cu boieria! Examen psihologic înseamnă licenţă în psihologie.
Şeful poliţiei rutiere nu mai e numit politic. E singurul cu 12 clase.
Partea bună e că va merge şi Leon Dănăilă cu maşina.
Celor cu facultate li se deschid noi orizonturi profesionale. Pot fi şoferi pentru cei cu 4 clase.
Dacă ai 2 volume publicate la Humanitas, poţi deveni şofer de TIR!

Radu GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here