DOCUMENT. Patronul FEG, Cristi Stanciu, pregateste un tun imobiliar in Copou, pe terenul Primariei

0
74

Locuitorii de pe strada Toma Cozma s-au revoltat împotriva unui proiect care, odata realizat, le va pune in pericol locuintele, le va distruge linistea cotidiana si ambientul cu care s-au obisnuit de ani de zile. Proiectul in cauza ii aparţine afaceristului Cristi Stanciu, patronul FEG, unul dintre cei mai distructivi afaceristi ai patrimoniului public iesean.

Zeci de persoane vârstnice din acea zonă au protestat împotriva ridicării de către Stanciu a unui turn de 10 etaje între casele si vechile pavilioane cu 2 nivele.

Locuitorii de pe strada Toma Cozma nr. 7-9 susţin că pe terenul concesionat de Cristi Stanciu de la Primărie ar urma să fie construit, inclusiv peste un punct termic, un colos de fier şi beton.

„Se pare ca s-a vandut aproape toata zona- ca au cedat si centrala termica, dupa cum spune si planul urbanistic aprobat. Mi-e groaza de ce vor sa faca acel bloc cu 10 etaje!”, este strigatul de disperare al Alionei Haisam, una dintre locatarele amenintate de colosul lui Cristi Stanciu.

Potrivit informatiilor generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat, in cauza este vorba de o suprafata de teren 438 mp, constructie si teren, situat în Iaşi, str. Toma Cozma nr. 9, proprietate publică a Municipiului Iaşi. Durata concesiunii terenului si imobilului este de 15 ani, conform extrasului din Achiziţia publică de servicii din 28.11.2013.

De asemenea, in Planul Urbanistic aprobat in 20 octombrie si urcat pe site-ul Primariei se precizeaza faptul ca centrala termica va fi dezafectata pentru a face loc viitoarei investitii a firmelor S.C. Great Lakes Constructions SRL si S.C. Next Capital Investments S.R.L.

In cursul acestei saptamani, pe unul dintre stalpii din zona a aparut un afis cu un  plan urbanistic al zonei adiacente, spre consultarea publicului.045

Nemulţumirile locatarilor din zona au fost transmise şefilor Primăriei Iaşi sub forma unui memoriu.

Ca urmare a anuntului dumnevoastra din data de 19.10.2015 privind consultarea publicului asupra propunerilor preliminare PUZ-CP- construire de locuinte colective si imprejmuire teren proprietate, prin desfiintarea constructiilor existente in strada Toma Cozma nr.7B-9, asociatiile de proprietari din Strada Toma Cozma nr.9, blocul 8, scarile A,B,C,D si E isi exprima TOTALUL DEZACORD cu privire la construirea unui bloc de locuinte sau a oricarei alte constructii in aceasta zona.
Cvartalul de blocuri Pacurari a fost construit in anii 1956-1958, in urma terasarii pantei aflate intre actuala strada Toma Cozma (Mohanescu, pe atunci) si strada Pacurari. Amplasarea alternativa a constructiilor, P+2 sau P+3, s-a facut tinandu-se cont de structura si soliditatea terenului care nu a permis o mai mare densitate de cladiri. Lucrarile de drenaj, aleile aflate intre blocuri, pantele cu plantatii de salcami si de alti arbori, zonele de case mici existente au tocmai rolul de a pastra echilibrul.Dealtfel, in HCL nr.57/28.02.2014, anexa 2.1.1.- Inventarul bunurilor ce apartin domeniului public al Municipiului Iasi, capitolul „Terenuri”, pozitiile 12, 19, 23 se specifica faptul ca zonele Copou-Pacurari, Blocuri Pacurari 18-22 – str. Toma Cozma si, respectiv, Blocuri-str. Toma Cozma sunt zone cu terenuri impadurite inca din anul 1960. Mai mult, prin Dispozitia 542/2015 Primaria Municipiului Iasi aloca, prin achizitii directe, suma de 40.000 lei pentru un „studiu versant Pacurari ca urmare a efectului de crestere a accesibilitatii apelor subterane”. In zona blocului nostru s-au executat, in anii 1957-1960, lucrari de drenaj si consolidare a terenului prin construirea unui zid de piatra in curtea interiora, de 20m lungime,2m inaltime si 0,5m grosime. Acest zid este, in momentul de fata, intrun grad inaintat de degradare, necesitand consolidare urgenta. Deasemenea, in perioada mentionata, s-au plantat numerosi arbori care sustin terenul si absorb umezeala, iar in aceasta vara s-au plantat puieti pe versantele din partea de SV a zonei”, se arata in memoriul locatarilor de pe strada Toma Cozma.

Fata de aceasta situatie, reactia Primariei Iasi a fost una evaziva, cu atat mai mult cu cat cel vizat este un membru marcant al PSD.

Vom analiza plângerea dumnealor şi vom încerca să luăm decizia cea mai înţeleaptă ca să nu prejudiciem viaţa oamenilor din zonă. Nu trebuie să se înţeleagă că  suntem o frână în calea proiectelor care se dezvoltă, pentru că asta îi trebuie oraşului în momentul de faţă, să aducem câţi mai mulţi investitori, dar totul cu măsură, cu măsura investiţiei controlată atât de regimul clădirilor existente, de necesitatea unei investiţii într-o anumită zonă şi de o convieţuire corectă şi umană cu oamenii care trăiesc de foartă multă vreme acolo”, a spus Mihai Chirica, primarul interimar al Iasului.

Contactat telefonic, Cristi Stanciu s-a rezumat sa spuna ca prin acest proiect va aduce un plus de valoare zonei, ci nicidecum neajunsuri.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here