DOCUMENTE. Pericolele de pe rafturile supermarketurilor. „Murături făcute-n grajd”

0
90

O societate din Călăraşi, care produce murături, a fost sancţionată de inspectorii comisariatelor regionale din Iaşi, Teleorman şi Călăraşi şi s-a dispus măsura suspendării temporare a activităţii, deoarece neregulile constate ar trezi din mahmureală orice consumator, înainte de a-şi dori o gură de moare de varză * potrivit inspectorilor OPC, murăturile produse de SC Carpatica Trust SRL Călăraşi, aflate pe rafturile supermarketurilor Carrefour sau Kaufland din ţară, sunt produse în hale cu mucegai, fără chiuvete, ingredientele sunt sortate direct pe beton şi nu se regăsesc pe etichete, ori nu există spaţiu pentru igienizarea ambalajelor, respectiv spălarea borcanelor sau a butoaielor
Foarte multe produse, frumos ambalate, care fură ochiul de pe rafturile supermarketurilor, sunt adevărate pericole pentru sănătatea consumatorilor. Mărturie stau sutele de reclamaţii făcute pe adresa OPC de către consumatori care au sesizat neconformităţi ale produselor sau, pe romaneşte, mizeria din spatele ambalajelor. O astfel de situaţie a intampinat-o şi ieşeanul Constantin Ştefănescu. “Am observat că nu sunt singurul nemulţumit de calitatea murăturilor din Kaufland. Acum insă, cred că de dragul euroilor, au intrecut orice măsura. Adică au listat un furnizor care produce murături inntr-un grajd. Culmea este că, aceste bombe de murături, se găsesc in continuare la raionul de legume fructe!” a declarat ieşeanul. La sfarşitul anului trecut, Ştefănescu Constantin a cumpărat la unul dintre supermarketurile Kaufland, murături produse de SC Carpatica Trust SRL Călăraşi, al căror gust, precum şi omiterea enunţării pe eticheta produsului a unor elemente obligatorii, l-au determinat să se adreseze inspectorilor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi care au amendat retailerul local care oferea spre desfacere astfel de produse. “Deoarece produsele reclamate nu aveau menţionată sarea ca ingredient, pentru aceasta, operatorul economic a fost sancţionat deja şi a fost dispusă măsura opririi temporare de la comercializare, pană la remedierea deficienţei constatate. In ce priveşte lipsa autorizaţiei ANVSA, atat a distribuitorului cat şi a producătorului, aceste aspecte sunt atribuţiile DSVSA Călăraşi” este răspunsul superficial al comisarilor OPC Iaşi, Cornelia Vasilache şi Monica Pintilie care s-au şters pe maini cu reclamaţia consumatorului, punctand faptul că мsediul social şi punctul de lucru unde producătorul produce aceste produse se află pe raza judeţului Călăraşi.
Murăturile fostului poliţist, amendate de OPC Iaşi, Bihor şi Teleorman
Omul am mers mai departe şi s-a adresat la inceputul acestui an Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia -CJPC Teleorman. In urma reclamaţiei primite, inspectorii OPC au descins in Kaufland Alexandria, acolo unde au constatat faptul că produsele reclamate, respectiv murăturile produse de SC Carpatica Trust, se aflau expuse la raft iar etichetele nu respectau prevederile Regulamentului EU nr. 1196/2011, in ceea ce priveşte etichetarea nutriţională, respectiv lipsa listei ingredientelor in zeama de varză, drept pentru care Kaufland a fost sancţionat contravenţional. Aceleaşi nereguli au fost identificate şi de inspectorii OPC Bihor care au procedat la sancţionarea operatorului economic din Călăraşi. In paralel, o echipă mixtă de inspectori din cadrul DSVSA, DSP, OPC şi de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Călăraşi, descind la punctul de lucru al SC Carpatica Trust SRL, firmă administrată de un fost poliţist. “La momentul controlului, in spaţiul de producţie, pereţii laterali şi plafonul prezentau zone cu urme de infiltraţii iar pavimentul prezenta porţiuni discontinue, necesitand reparaţii, spaţiul destinat ambalării produselor finite nu este delimitată fizic de spaţiul de producţie/depozitare, nu există spaţiu identificat pentru depozitarea/igienizarea ambalajelor, din spaţiul de producţie lipseşte vestiarul filtru şi chiuveta iar societatea nu deţine contract cu un medic de medicina muncii” se arată in raportul DSVSA Călăraşi. In urma controalelor efectuate, unitatea a fost evaluată şi incadrată in grad de risc mediu, iar pentru neconformităţile constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional şi s-a dispus suspendarea temporară a activităţii, pană la remedierea deficienţelor.
Sursa: Evenimentul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here