Doi basarabeni, studenti la Universitatea Tehnica din Iasi, revolutioneaza locomotia persoanelor cu dizabilitati

0
72

AVAI Car este inventia a doi tineri moldoveni, ce va schimba viata persoanelor cu dizabilităti locomotorii. Proiectul a fost prezentat astazi la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iasi, în cadrul unei conferinte de presă organizata de Miscarea AVAI – AVAI Movement, constituită dintr-o echipă de tineri inovatori.

Cazul lui Alexandru Gomaniuc, un tânăr de 28 de ani din orașul Hîncești, Republica Moldova, care a rămas țintit în scaun cu rotile în urma unui accident, a devenit o provocare pentru doi tineri ingineri. Adrian Vlas și Ion Ababei sunt doi studenți basarabeni care își fac studiile la Facultatea de Mecanică în cadrul Universității „Gh. Asachi” din Iași și s-au ambiționat să adapteze un automobil la necesitățile lui Alexandru, integrând o platformă pentru scaunul cu rotile. Însă, atâta timp cât nu vor dispune de suma necesară, acest proiect va rămâne doar la nivel de idee. Tocmai de aceea, echipa care lucrează asupra acestui proiect, va lansa o campanie de crowdfounding, în speranța că vor reusi să îndeplinim dorința tinerilor ingineri care, la rândul lor, vor realiza visul lui Alex. Având acest caz ca punct de reper, băieții și-au propus să vină cu o soluție simplă, practică și accesibilă pentru toți cei care împărtășesc aceași nevoie.

Automobilul revolutionar pentru persoanele in scaune rulante

AVAI movement este o miscare ce are drept scop declansarea unei revolutii printre oamenii cu nevoi speciale locomotorii.

De mai bine de două luni în spațiul on-line circulă o mașină – AVAI, care a pornit un val de întrebări, dar și un întreg flux de încurajări. Atâta timp cât mașina făcea față valului de discuții on-line, noi, echipa, am muncit pentru ca așteptările să devină realitate și să ajungem la un vis realizat, dar și un proiect gândit în cele mai mici detalii”, a declarat Constantin Vlas, coordonatorul proiectului.

Tanarul a explicat că, AVAI este o mașină pentru oamenii cu nevoi speciale.

Nouă ne place să îi spunem că este o adevărată mișcare. Noi vrem să realizăm visul unei persoane în scaun  cu rotile, dar să venim și cu o soluție simplă și practică pentru oamenii de acest fel, având în vedere că, din păcate, instituțiile și transportul din Republica Moldova nu prevede condiții speciale pentru oamenii în scaune cu rotile. Sperăm că prin această mișcare, instituțiile statului se vor autosesiza”, a declarat Vlas.

Automobilul AVAI e caracterizat, în primul rând, de siguranță. Acesta e constituit dintr-un șasiu deja existent, un scaun cu rotile modern, ergonomic, cu 5 centuri de siguranță și două motoare în roți. Motorul automobilului e cu autonomie de până la 40 de kilometri și va avea baterie, ce poate fi reîncărcată într-un mod simplu, chiar direct la priză. Totodată, automobilul se remarcă și prin aplicația AVAI, disponibilă pe android și IOS, ce permite control la distanță: blocarea și deblocarea ușilor, pornirea și oprirea motorului, deschiderea portbagajului, activarea identificării automobilului în parcare, apel de urgență la poliție sau verificarea stării automobilului.AVAI_Prezentare-1000

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here