Doliu în Grecia, după incendiile soldate cu cel puțin 80 de morți. Aproape 100 de persoane, date dispărute

0
55

Grecia este în doliu, după cele mai grave incendii de vegetație din ultimii 11 ani. Cel puțin 80 de oameni au murit și aproape 200 au fost răniți, în urma incendiilor de vegetație care au izbucnit în apropiere de Atena. Bilanțul ar putea să fie și mai tragic, căci zeci de oameni sunt încă dați dispăruți. Salvatorii verifică acum zonele mistuite de flăcări, după ce incendiul a fost adus sub control, în încercarea de a găsi salvatori. Șansele sunt însă mici.

UPDATE 16.40: Premierul grec Alexis Tsipras crede că incendiul care a curmat viața a zeci de oameni a fost pus intenționat. „Sunt realmente îngrijorat de izbucnirea în paralel a acestor focuri’, a declarat Tsipras, potrivit Deutsche Welle.

UPDATE 12.35: Bilanțul morților în urma incendiilor de vegetație din Grecia a ajuns la 81, miercuri la prânz.

În staţiunea litorală Rafina, de la est de Atena, puternic afectată de incendii, echipele de ajutor şi voluntarii continuă să caute victime în casele arse.

Grecia este în stare de șoc, după incendiile violente care au au ucis zeci de oameni. Cel mai recent bilanț se ridică la 76 de morți și 200 de răniți. Nu este însă și cel final, căci aproape 100 de persoane sunt date dispărute. Rudele lor au publicat fotografia celor dispăruți pe site-uri, în speranța că cineva le va da o veste bună.

În acest timp, salvatorii încearcă să găsească supraviețuitori prin zonele devastate. Incendiile au fost însă extrem de violente. În plus, totul s-a întâmplat foarte repede.

Sunt oameni morţi pe străzi, în curţi şi în maşini, pentru că nu şi-au dat seama ce se întâmplă. Cine dormea a murit în casă’, a declarat un locuitor al sătucului Mati, satuc de vacanță care a fost complet distrus.

Marti, trupurile a 26 de persoane au fost găsite în apropiere de plajă. Nu au reușit să ajungă la apă și au murit îmbrățișați.

„Au încercat să iasă de aici, dar acești oameni și copii nu au reușit. Când au văzut că sfârșitul e aproape, s-au luat în brațe”, a declarat Nikos Economopoulos, președintele Crucii Roșii din Grecia.

În urma tragediei, premierul Alexis Tsipras a decretat trei zile de doliu și stare de urgență în regiunea afectată. Acum, salvatorii verifică locuință cu locuință, mașină cu mașină – sau ce a mai rămas din ele. Asta în încercarea de a mai găsi, printr-un miracol, un supraviețuitor. Sunt temeri că bilanțul va urca și mai mult.

Ce a provocat incendiile din Grecia

Incendiile de vegetație sunt des întâlnite în Grecia, în lunile căldutoase și secetoase de vară. Cu toate acestea, incendiile care au provocat moartea a 74 de oameni ar fi fost provocate de hoți care jefuiau case de vacanțe nelocuite. Asta e una dintre ipoteze, ceea ce a dus și la deschiderea unei anchete penale.

Autorităţile spun că 15 incendii s-au declanşat simultan pe trei fronturi diferite. Grecia a cerut ajutorul Statelor Unite, care au trimis drone pentru a „urmări și detecta orice activitate suspectă”. Totodată, Italia, Germania, Polonia și Franța au trimis avioane și alte vehicule pentru a ajuta la stingerea incendiilor, în timp ce Spania și Cipru au oferit asistență. În plus, Guvernul român a anunțat, marți, că ministrul apărării, Mihai Fifor, se află deja în contact cu ministrul apărării elen, pentru stabilirea detaliilor privind sprijinul pe care țara noastră îl va acorda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

67 − 57 =