Doliu pentru întreaga echipă a Teatrului Național Iași

0
59
Doliu pentru întreaga echipă a Teatrului Național Iași. Plecarea dintre noi a maestrului Ion Caramitru este o pierdere uriașă pentru teatrul românesc. Condoleanțe familiei și tuturor celor care i-au fost aproape, l-au iubit și l-au prețuit!
Drum lin spre lumină, maestre!
 
Actor de teatru și film, regizor, director de teatru, ministru al Culturii, președinte al Uniunii Teatrale din România de la înființarea ei și până în prezent, Ion Caramitru este o personalitate de referință, care a marcat în mod decisiv istoria modernă a teatrului românesc, contribuind esențial la unitatea mișcării noastre teatrale. Dincolo de activitatea artistică prodigioasă, mereu sub semnul excelenței, i-a fost datorie de onoare promovarea valorilor culturale românești, convins fiind că „teatrul nostru a dus în spate, de când a fost înființat, o foarte expresivă parte a identității naționale.” A crezut în vocația teatrului de a construi lumi mai bune și a devenit o voce a cetății, o voce publică, angajată. A crezut cu toată ființa că teatrul poartă în el mesajul Veșniciei; și Veșnicia teatrului s-a îmbogățit cu Hamletul său, cu Leonce, cu Prospero, cu Eduard al III-lea, cu Romeo, cu Iulius Cezar, cu rostirea inconfundabilă a sonurilor lirice eminesciene și shakespeariene. De acum înainte, captiv între coperțile memoriei, Ion Caramitru râmâne emblema unei generații exemplare, un model inspirațional, cu o viață dedicată în întregime teatrului pe care l-a iubit și în care a crezut.
Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din București în 1964, clasa profesor Beate Fredanov.
Angajat la Teatrul „Bulandra”, Ion Caramitru a colaborat cu mari regizori: Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcarete, Alexandru Tocilescu.
În perioada 1976-1981, a fost profesor de arta actorului la Universitatea Naţională deArtă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”.
În zilele de 21 și 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticeaușiste din București.
Între anii 1990-1993, ocupă funcția de director al Teatrului Bulandra.
În 1990, odată cu constituirea Uniunii Teatrale Române, este ales președinte UNITER. Unul dintre cele mai prestigioase culturale din România, Gala UNITER, a fostprezentată în fiecare an de către Ion Caramitru..
În perioada anilor 1996-2000 este ales Ministru al Culturii.
Din 2005, Ion Caramitru este director al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.
Roluri remarcabile în numeroase spectacole: „Steaua fără nume”, „Eminescu”, „Vicarul”, „Un tramvai numit dorinţă”, „Procesul Horia”, „Romeo şi Julieta”, „Macbeth”, „Leonce şi Lena”, „A douăsprezecea noapte”, „Azilul de noapte”, „Furtuna”, „Pericle”, „Uriaşii munţilor”, „Teatrul comic”, „Şase personaje în căutarea unui autor”, „Eduard al III-lea” ș.a.
A jucat în nenumărate producții cinematografice, interpretând roluri memorabile: „Pădurea spânzuraților”, regizor Liviu Ciulei, în „Iarba verde de acasă”, în regia lui Stere Gulea (1978), în „Ecaterina Teodoroiu”, regia Dinu Cocea, „Kafka” (1991, regizor Steven Soderbergh), „Mission: Impossible”, (regia Brian de Palma), „Count Fontana din Amen” (2002, regia Costa Gavras). Pentru rolul principal din filmul „Ştefan Luchian” (regizor Nicolae Mărgineanu), actorului Ion Caramitru i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Naţional al Filmului din 1984. Primeștel Premiul revistei Cinema (1976) și Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980).
A regizat spectacole extraordinar de bine primite de public: Amintiri de Alexei Arbuzov, Neînsemnaţii de Terry Johnson, A treia ţeapă de Marin Sorescu, Acasă de David Storey, Şapte dintr-o lovitură de Lia Bugnar şi Toţi fiii mei de Arthur Miller etc.
Distincții și titluri onorifice:
Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, 2018
Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetățenilor străini, acordat în numele Majestății Sale Împăratul Japoniei, 2017
Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, 2017
Premiul de Excelență la Gala Radio România Cultural, 2017
Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje, 2016
Titlul de Ambasador Cultural Shakespeare, în România, cu ocazia “Shakespeare Lives 2016”, acordat de British Council Romania, 2016
Premiul Academiei Române “Aristizza Romanescu” pentru rolul “Macbeth”, 2013
“Meritul Academic” acordat de Academia Română, 2012
Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo”, 2012
Distincţia Doctor Honoris Causa a Universităţii Ovidius din Constanţa, 2012
O stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, 2012
Cetăţean de onoare al oraşelor Sibiu, Sulina, Târgu Jiu, Ipoteşti, 2011
Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte “George Enescu”, Iaşi, 2008
Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000
Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa, 1997
Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru activitatea culturală româno – britanică, decorat de Regina Elisabeta a II-a, 1995
Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, 1984
Premiul Asociaţiei Cineaştilor, 1980
Premiul revistei Cinema pentru interpretare, 1976
Premii de interpretare în Teatrul Românesc: 1975, 1979, 1981, 1985

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

77 + = 79