Domnule Chirica, salvati Iasul istoric! Exista cadru legal pentru interventii de urgenta in latrina din centrul Iasului!

0
65

Masurile de stanga preluate din mana ultimului secretar de partid al Iasului, precum o stafeta a saraciei si ignorantei, si propagate 25 de ani de catre toti social democratii care s-au perindat prin Palatul Roznovanu, dar si infecta gestionare a patrimoniului imobiliar de care dispune Iasul, de catre o clica de defetisti care nu au opinat niciodata pentru schimbare, de frica pierderii functiilor, au facut ca astazi, mult trambitata capitala a Moldovei sa administreze o salba de monumente in ruina, iar parfumul de epoca al acestui oras sa fie inlocuit cu mirosul de latrina pe care il emana vechile cladiri din centrul Iasului, locuite de zeci de ani de scursura umana a acestui oras.

Pentru prima oara in decursul ultimilor ani, un politician din Iasi lanseaza in spatiul public, cu trimitere directa catre administratia publica locala, un apel constructiv si coerent, un indemn la actiune, fundamentat pe ultimele modificari legislative, care priveste in mod exclusiv acest oras, drept pentru care vom reda integral apelul politicianului adresat primarului Mihai Chirica.

Autoritatile locale nu mai au nici o scuză pentru modul absolut dezolant și insalubru în care au ajuns clădirile de importanță istorică, care amintesc de vremurile în care Iașul avea și frumusețe arhitecturală. Fațadele nerestaurate, ce reprezintă pericol pentru trecători, sperăm să fie în curând de domeniul trecutului.

De câteva luni a intrat în vigoare o lege care permite primăriei finanțarea a 50% din lucrările de restaurare a acestor clădiri. Atât edilii cât și proprietarii acestor clădiri istorice sunt obligați să le restaureze, în caz contrar, vor fi amendați. Începând din luna iulie, legea le dă voie primăriilor să finanțeze 50% din repararea fațadelor clădirilor istorice indiferent cui aparțin. Restul de 50% trebuie plătit de proprietarul clădirii. Dacă acesta nu are banii, atunci primăria va achita totul și își va recupera banii prin instituirea unei taxe de reabilitare. Legea prevede, de asemenea, și amenzi pentru cei care își lasă clădirile în paragină. 

Doresc să atrag atenția Primăriei că nu dorim să fim din nou ultimii care dovedim că ne interesează aspectul orașului în care locuim. Nu mai este de ajuns să trăim din măreția trecutului și doar la nivel declarativ. Edilii Timișoarei au înțeles rapid că este necesar ajutorul primăriei pentru restaurarea clădirilor vechi, la cofinanțarea redării frumuseții de altă dată a acestor clădiri. De asemenea, la Cluj s-au emis deja 4.000 de somații proprietarilor, iar cei care nu se apucă de lucrări până la finele anului vor plăti de la 1 ianuarie 2017 impozite de cinci ori mai mari.

Ca ieșean îmi doresc ca aceste clădiri, care amintesc prin frumusețea arhitecturii din Iașul de altădată, să reînvie și să confere acestui oraș acel parfum inefabil pe care îl merită. Nu cred că turiștii – destul de puțini în prezent – sunt atrași de blocuri și oribilele clădiri noi. Trebuie ca Iașul să devină un oraș modern, capabil să înglobeze clădirile vechi în secolul XXI. Să nu mai amintim de proaspătul cutremur – resimțit destul destul de puternic la Iași – care dacă ar fi fost mai puternic ar fi putut să ne facă să pierdem și ceea ce mai avem. Aici mă refer la avariile de la Palatul Braunstein, eveniment care a fost mediatizat pe toate canalele de știri. De asemenea, clădirea în care au funcționat unele cercuri ale Palatului Copiilor din str. Săulescu, clădirea Beldiman, după cutremur a trebuit să fie evacuată, iar copiii să se deplaseze tocmai la fostul Liceu de Chimie. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că în permanență nu s-au găsit fonduri. Vă invit să faceți o plimbare prin acest oraș, nu foarte departe de centrul istoric și să observați câte clădiri, care au fost mândria orașului altă dată stau acum să cadă, au fațadele igrasioase și triste și sunt locuite în prezent de zeci de familii sărace, care în calitate de proprietari/chiriași nu au posibilitățile materiale să repare aceste clădiri, iar de consolidat nici vorbă. Consider că este momentul să punem în practică această lege, să redăm aspectul civilizat și încărcat de istorie străzilor ieșene – asta dacă ne gândim numai la Cuza Vodă sau Târgu Cucu. Să nu ne gândim din nou cu mirare că în Timișoara sau Cluj se poate, iar Iașul rămâne din nou pe ultimul loc.

 Să ne mai amintim de Crucea lui Ferenz despre care presa a scris mult? Să vă amintesc despre clădirile lăsate să se autodemoleze pentru teren? Să vă mai amintesc despre faptul că locuința Ionel Teodoreanu este un loc viran plin de gunoaie și bălării? Și acest lucru foarte aproape de centrul orașului.

Îmi doresc ca Iașul să devină într-un viitor nu foarte îndepărtat asemeni cu multe orașe ale Europei pe care cu toții le-am vizitat și am fost impresionați de frumusețea clădirilor vechi, de modul în care sunt întreținute și de felul în care autoritățile au știut să descopere pârghiile prin care acestea să devină niște puncte de atracție arhitectonică și nu niște locuri insalubre, pline de șobolani și de persoane îndoielnice”, este apelul facut de Vasile Salaru, presedintele executiv al Organizatiei Judeteane ALDE Iasi.

In cazul in care primarul Mihai Chirica nu a amanetat si centrul Iasul unor “ostaficiuci” care sa-l puna la dispozitia unor investitori “onesti” precum protejatul sau, speculantul imobiliar, Florin Boca, efectele acestor modificari legislative ar trebui sa se vada cat mai repede cu putinta, macar pe fatadele vechilor cladiri ale Iasului.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here