Doua comedii, in acest week-end, la Ateneu

0
52

Stagiunea estivală a Ateneului continuă și în luna septembrie și nu oricum, ci cu diversitate și premiere!

Salonul Național de Artă Naivă „Policarp Vacarciuc”, ediția a VI-a este prezent cu lucrări reprezentative pe simezele din Galeria de Artă a Ateneului ieșean în perioada 01 septembrie – 15 septembrie. Devenită deja o tradiție care şi-a făcut propriul loc în lumea artei, Salonul Național de Artă Naivă „Policarp Vacarciuc”, ajuns la cea de a VI-a ediție anul acesta, este cu certitudine o manifestare culturală, fără a avea susținere financiară din partea oficialităților, existând numai datorită visurilor creatorilor acestui gen de artă, ce contribuie la păstrarea acestei întruniri la începutul ruginiului de toamnă în frumosul spațiu expozițional de la Ateneul din Iaşi.

Această modalitate este de fapt crearea unui colț de basm, în care artiştii din diferite zone ale țării, poposesc pentru un timp pe simezele Salonului, spovedindu-se într-un mod aparte, folosindu-se de petele de culoare lăsate de penel sau prin volumele tridimensionale ale fibrei lemnului, născute din tăişul dălții.

Manifestarea născându-se din ecourile revistei „Galeria naivă”, a reuşit an de an să prezinte adevărate valori plastice din domeniul artei naive româneşti, conservându-le pentru eternitate în albumele editate în timp.

Prezentul album „Mărturisiri prin creație”, vine ca o pecetluire a acestui eveniment, dorindu-se ca prin intermediul său să păstreze aceste mărturii ale artiştilor, ce sunt de fapt trăirile interioare care au prins contur în spațiul vizual.

Tendința de comunicare prin artă îşi are originile în cele mai vechi timpuri. Prin intermediul creațiilor s-au putut păstra mărturii de necontestat ale istoriei omenirii, păstrându-se tradiții, obiceiuri, clipe, întâmplări sau chipurile personalităților din vremurile apuse.

Ediția din anul acesta reuşeşte să conserve din mărturiile creatorilor de artă naivă, imortalizându-le în paginile următoare.

Această spovedanie în manieră artistică a fiecărui artist în parte, creează un întreg nucleu în care autenticitatea îşi are originea, dovadă fiind ecourile în timp ce s-au născut în preajma acestui eveniment.

Indiferent de subiectul relatărilor creative, sufletele artiştilor au fost primordiale, fiind ascultate, înțelegându-le mesajele fiecăruia în parte.

Prin această modalitate, artistul, alături de publicul consumator de artă, cât şi urmaşii care vor veni au ceva de câştigat, un reper în privința creațiilor pure, izvorâte dintr-un mediu neinfectat de cotidianul actual.

Volumul este o dovadă clară că artistul plastic naiv nu este contaminat de mediul înconjurător, el rămânând mereu în perioada copilăriei, văzând cu ochii, simțind cu inima şi pipăind cu mâinile, totul, precum în perioada când se afla în casa părintească. Această latură aparte pe care o are ca moştenire, aceea de a rămâne mereu tânăr se găseşte în special în breasla artiştilor ce îmbrățişează arta naivă.

 

Artişti participanți: Adina Ştefănescu Bobu (Brăila), Ana Boța (Aiud, Alba), Măndița Chirilă (Iaşi), Augustin Cojocaru (Bacău), Viorica Farkas (Reşița, Caraş-Severin), Vasile Filip (Baia Mare), Dumitru Florea (Groşi, Maramureş), Ana Grunzu (Tomeşti, Iaşi), Elena Harja (Reghin, Mureş), Costel Iftinchi (Iaşi), Monica Păcurar (Şimleu-Silvaniei, Sălaj), Maria Pântea (Cluj-Napoca), Catinca Popescu (Bacău), Valentina Alexandra Porțan Ghiorghe (Bacău), Gheorghe Radu (Galați), Nicolae Şerban (Rogoz, Maramureş), Emilian Tancău (Bacău), Ioana Tiron (Iaşi).

Spectacolul de teatru „Dragoste pe contrasens”, regia Andrei Ciobanu, sâmbătă, 02 septembrie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Dragoste pe contrasens este partea a treia din Trilogia dragostei, după „Căsătorie în doi” și „1+1=3”.

Cuvântul regizorului: „Deja îndrăgitele personaje, Frosinel și Petronela fac ce au făcut și până acum: își continuă viața în 2, plină de peripeții, dar la o altă etapă: acțiunea se petrece după 20 de ani de la finalul părții a II-a. Și cum vremurile s-au schimbat, ei au acum de înfruntat nu doar problemele specifice de cuplu, ci și dificultățile care vin în același timp cu viața modernă. În plus, copilul lor a crescut, e major, și acesta reprezintă o dificultate în plus. Surprizele nu vor lipsi însă nici acum. E pentru prima dată când lângă Frosinel și Petronela va apărea un al treilea personaj în carne și oase. Vă promitem că veţi râde “la minut”. Primul spectacol a fost creat special pentru spații de teatru neconventional și a avut un real succes, anul aceasta implinindu-se 5 ani de la premiera acestuia. Frosinel și Petronela chiar au fost bine primiti de catre public; toți se regăsesc în cei doi, chiar dacă nu o recunosc, toți au probleme de cuplu. Al doilea spectacol a venit simplu, toată lumea spunea că ar vrea să îi mai vadă pe cei doi. Și așa, am făcut partea a II-a. Acum urmeaza partea a III-a…”

Comedia „Dragoste pe contrasens” va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului, sâmbătă 2 septembrie 2017, ora 19.00.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de teatru „2 ani, 8 luni și 3 zile”, regia Andrei Ciobanu, duminică, 03 septebrie, ora 19.00 pe Terasa Acoperiș, preț bilet 15 lei /  lei cu reducere

„Ce putem face atunci când întâlnim marea dragoste, dar viața ne oprește să putem da curs pasiunii care ne-a cuprins? Atunci când se întâlnesc în afara spațiului familiar al orchestrei un dirijor și mâna lui dreaptă, oboista care îi obsedează atât munca cât și sufletul, descoperă câ ascund o mare iubire în spatele notelor muzicale pe care le interpreteaază zilnic. Un eseu asupra sufletului uman aflat în imposibilitatea de a exprima sentimentul care îi domină existența și îi mistuie ființa, amenințând chiar cu anihilarea esenței, dar mai ales o frumoasă și comică poveste de dragoste.”

Spectacolul de teatru „2ani, 8luni și 3zile”, în regia lui Andrei Ciobanu va avea loc duminică 3 septembrie 2017, ora 19.00 pe Terasa Acoperiș a Ateneului.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

90 − 80 =