Două filme despre Regele Mihai, vineri la Ateneu

0
95

În cea de-a doua zi de doliu național, Ateneul dn Iași, instuție de cultură aflată sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, a programat două proiecții in memoriam, ce îl au în prim plan pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României:

Proiecția „Războiul Regelui“ va fi difuzat vineri, 15 decembrie, la ora 17.00, la Cinema Ateneu. Detaliile loviturii de stat care a înlăturat guvernarea dictatorială, reacţia lui Hitler, decizia acestuia de a bombarda Palatul Regelui în speranţa de a-l omorî pe tânărul monarh, coşmarul domniei ruseşti şi exilul inevitabil al Regelui sunt doar câteva dintre subiectele despre care puteţi afla noi informaţii, povestite chiar de către Regele Mihai I. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută“, povesteşte Regele Mihai I în documentarul „Războiul Regelui“.

„Cred că «Războiul Regelui» reprezintă mai mult decât restituirea unei pagini foarte importante din istoria noastră. Este probabil una dintre cele mai emoţionante ocazii de a înţelege mai bine cine suntem, unde ne aflăm, ce se întâmplă cu noi şi de ce“, a declarat Andi Moisescu.

Tânărul monarh a schimbat deznodământul războiului şi chiar cursul istoriei prin deciziile sale. Mihai I, dar şi istorici şi experţi militari vorbesc în documentarul „Războiul Regelui“ despre momentele cheie ale anilor ’40.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași.

Proiecția „Războiul Regelui” va putea fi urmărită la Cinema Ateneu vineri, 15 decembrie 2017, începând cu ora 17.00.

Documentarul istoric „Via Regis” (Calea Regală) va fi proiectat la Cinema Ateneu vineri, 15 decembrie, la ora 19.00.

Regele Mihai relatează, în acest film din 1995, istoria propriei abdicări de pe tronul României din decembrie 1947, dar și urmările acestui moment pentru viața sa personală.

Alexandru Solomon inserează în documentar scurte filmări de epocă, care dau viață acestui interviu: secvențe de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria din 1917, un scurt cadru cu Regele Carol I și Regina Elisabeta, scene cu oameni importanți ai regimului comunist din acea vreme (Petru Groza, Ana Pauker și alții).

Interviul cu Regele Mihai și Regina Ana este inedit și din perspectiva complicațiilor pe care le-a generat căsătoria lor din 1948, nu doar pentru regimul politic din România, ci și pentru celelalte case regale din Europa.

În final, se desprinde o poveste de viață tumultoasă, marcată de greutăți și de nenumărate încercări de a relua totul de la zero.

Regia: Alexandru Solomon, Radu Igaszag

Documentar

Durata: 62 minute

Premii: Marele Premiu pentru film documentar al Uniunii Cineaştilor / 1994-1995

Nominalizat MediaFest ’96/ România

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro și de la casa de bilete a Ateneului din Iași.

Documentarul „Via Regis” va putea fi urmărit la Cinema Ateneu vineri, 15 decembrie 2017, începând cu ora 19.00.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here