Două spectacole teatrale din Chişinău vor avea loc pe scena Naţionalului ieşean, cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române

0
53

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău revine în fața publicului ieșean, pe scena Sălii Mari, cu două spectacole de succes din repertoriul acestei stagiuni. Ca în fiecare an, în cadrul turneului „Teatru românesc la București, Iași și Chișinău”, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași și Naționalul din Chișinău sărbătoresc Unirea Principatelor Române înfăptuită în 24 ianuarie 1859.

Cu ocazia acestui eveniment, publicul va avea ocazia să vadă spectacolele „Balamucul vesel” de S.T. Burke (24 ianuarie, ora 19.00) și „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (25 ianuarie, ora 19.00).

Regia şi scenografia spectacolului “Balamucul vesel” sunt semnate de Petru Hadârcă, în distribuţie fiind, printre alţii, Alexandru Pleșca, Ana Tkacenko şi Anatol Durbală. Mizând pe arhetipuri proiectate in contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme și de a se lăsa păcăliți de potentații vremii. Undeva, într-o cetate  aflată de veacuri în calea răutăților, se întâmplă lucruri ciudate și aparent fără sens: viața pare cenușie, lipsită de minuni, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. „Noi suntem manipulați de-a lungul anilor, de-a lungul istoriei, de fiecare dată ni s-au spălat creierii, apoi am avut de suferit. De fiecare dată încercăm să tragem învățăminte și niciodată nu învățăm”, a declarat Petru Hadârcă, regizorul spectacolului.

Pe 25 ianuarie, de la ora 19.00, va avea loc reprezentaţia piesei “Steaua fără nume”, de Mihai Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub. Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară, cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care scutură din temelii universul micii urbe. Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel.0232 255999) și pe www.eventim.ro.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + = 17