Egger si Schweighofer, “asasinii economici” din spatele mafiei lemnului, cu protectie politica si oameni infiltrati in structurile statului

0
69

Activistul de mediu, Daniel Bodnar, indica companiile Egger și Schweighofer (H S Timber) ca fiind coloșii care falimentează încet dar sigur industria lemnului din România. Potrivit lui Bodnar, acești doi ,,asasini economici” sunt cei care dețin monopolul și dictează tot ce mișcă în acest sector, deși concurența neloială este interzisă clar de legislația europeană și națională, lucru posibil prin sustinerea politica pe care o au la cel mai inalt nivel.

Foarte mulți comentează și spun că defapt firmele astea sunt corecte și tot românii fură. Fură românii, dar ei de ce primesc lemn furat? Oameni buni, 2 camioane au fost inventariate în incinta fabricilor lor de când devorează pădurile României, cu ajutorul Mafiei Lemnului și a politicienilor. Care a fost rezultatul 4,3 și 4,7metri cubi în plus la fiecare transport. 9 metri cubi plus doar la cele 2 transporturi inventariate de Garda Forestieră Suceava. Eu cred că din cele 20 de milioane de metri cubi care se taie ilegal în fiecare an, cel puțin jumătate ajunge în fabricile Egger și Schweighofer. Asta este adevărata față a acestor nenorociți. Ei dau cele mai mari lecții de morală, dar ei sunt sponsorii și susținătorii Mafiei Lemnului!”, acuza Daniel Bodnar.

Afirmatiile activistului de mediu de la Suceava vin si pe fondul ultimelor dezvaluiri aparute recent in spatiul public, potrivit carora Schweighofer a reusit infiltrarea unui om in Parlament și in Guvern, pentru a permite tăierile masive de păduri din România.

Cele mai vocale voci ale drujbelor, plătite cu 150.000 de euro de Schweighofer

Jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu a făcut public, un document exploziv, fiind vorba de un contract de sponsorizare dintre HS Timber (numele recent al ”celebrei” companii Holzindustrie Schweighofer) și Asociația PROLEMN, condusă de Cătălin Tobescu, în valoare de 145.000 de euro.

“Obiectul prezentului Contract îl reprezintă transferul dreptului de proprietate asupra mijloacelor financiare in cuantum de 145.000 EURO pentru anul 2021. Beneficiarul solicita sponsorizarea, iar sponsorul acorda sponsorizarea, in vederea desfășurării proiectului  “Platforma de Comunicare si dialog extins””, scrie, negru pe alb, în contract.

Anul trecut, Cătălin Tobescu (atât ca reprezentant al Fordaq, cât și al Nostra Silva și PROLEMN) a fost printre cei mai activi contestatari a măsurilor de combatere a Mafiei Pădurilor în dezbaterile din Parlament și de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Mai mult, a fost printre cei care a sprijinit eliminarea articolului anti-monopol din Codul Silvic, de care ar fi profitat, evident, Schweighofer (din fericire acțiunea a fost blocată în urma presiunii civice).

În acest an a încercat blocarea operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0), iar recent a organizat o întâlnire cu actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, încercând că-l convingă să relaxeze măsurile anti-hoție adoptate anul trecut, care au început să producă efecte.

Printre altele, în numele asociațiilor pe care le reprezintă și pe banii Schweighofer, sunt atacat constant. Pentru mine nu e o surpriză prea mare, ci doar confirmarea faptului că Schweighofer plătește la greu pentru promovarea propriilor interese prin așa-ziși ”reprezentanți”. În lungii ani în care am scris despre Afacerea Roșia Montană am documentat și am prezentat pe larg aceste practici de manipulare a opiniei publice și de influențare a deciziei politicienilor. M-aș bucura, însă, să popularizați și voi aceste documente, pentru a afla și a înțelege cât mai mulți cine sunt cei care pretind că au grijă de pădurile României. Cum ”au grijă” și mai ales ale cui interese le reprezintă cu adevărat”, sustine jurnalistul  Andrei Ciurcanu.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here