Evaluare institutionala cu intalniri simulacru la UMFST Targu Mures pentru a ascunde problemele studentilor

0
95

Liga Studenților (LS IAȘI) critică dur Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) și Liga Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) pentru organizarea de întâlniri simulacru cu studenți docili și supuși față de conducerea universității, pentru a evita descoperirea problemelor cu care se confruntă studenții instituției în contextul vizitei periodice a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care s-a desfășurat săptămâna trecută.
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este instituția care realizează evaluările și standardele de acreditare pentru universitățile și programele de studii din România. În cazul constatării unor neregularități, Universitatea ar avea de suferit.
De aceea, conducerea UMFST, susținută de LSTGM, a organizat o întâlnire simulacru între studenții universității și evaluatorii ARACIS, unde au fost cooptați reprezentanți docili ai studenților, care să prezinte o imagine bună despre instituție și care să ascundă sub preș problema studenților anului II ai Facultății de Medicină, ai Facultății de Fermacie dar și din alte facultăți din cadrul UMFST Târgu Mureș, care sunt victimele unui „experiment didactic”. Aceștia se confruntă cu o situație gravă, care în mod normal, ar atrage neîndeplinirea unor standarde minimale conform metodologiei de evaluare ARACIS, legate de structura programelor de studii, utilizarea rezultatele evaluărilor și metodele de evaluare a studenților (S.B.1.2., S.C.3.1.). Mai mult, la Facultatea de Farmacie, planurile de învățământ au fost schimbate după începutul anului universitar în curs, deși studenților li s-au prezentat în vară alte planuri.
Problema principală a studenților pleacă de la modul în care conducerea universității a ales să structureze activitatea didactică. În loc să existe o desfășurare normală, liniară, a materiilor pe parcursul anului, în fiecare dintre cele două semestre există câte două module în care sunt comasate materiile pe parcursul a 7 săptămâni, urmate de două săptămâni de sesiune fiecare, în care se organizează examenele practice și examenul sumativ, ce cuprinde toate examenele de curs studiate pe parcursul unui modul.
Din această cauză, studenții din anul II de la Medicină și Farmacie nu pot pleca în mobilități de studiu interne sau externe, precum programul Erasmus, iar dacă lipsesc mai mult de o săptămână există riscul să intre în restanță, fiind obligați după să plătească taxe pentru refacerea activității didactice. În plus, spre deosebire de alte universități, mediciniștii de la UMFST au patru sesiuni, în loc de două, iar la unele module de materii toate examenele se dau într-o singură zi, existând și situații unde studenții au dat 13 (treisprezece!) examene într-o singură zi.
De exemplu, studenții anului II, specializarea Medicină Generală, în semestrul I au avut două module. Dacă la primul modul, format din trei materii, puteai trece examenul sumativ și dacă „picai” la o singură materie, la următoarele module „picarea” unei materii înseamnă pierderea modulului precum și a creditelor de studiu aferente și, practic, intrarea în starea de repetență. Modificarea a fost făcută intempestiv, înainte de sesiunea celui de-al doilea modul (ianuarie), dar fără niciun document, ci doar „verbal”.
Conform art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordinul nr. 3666/2012, studenții au dreptul de a fi informați cu privire la modalitatea de examinare în primele două săptămâni ale semestrului, iar orice modificare ulterioară trebuie făcută exclusiv cu acordul acestora. UMFST a modificat modalitatea de evaluare și nu i-a informat pe studenții din anul II decât fix înainte de sesiune, iar lipsa acordului explicit al studenților a fost „acoperită” de acordul verbal al Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) care, încălcând voința studenților pe care afirmă în mod fals că îi reprezintă, a luat din nouă partea conducerii universității.
Șansele de a „pica” la o materie sunt foarte mari, pentru că examenul constă într-un număr de grile proporțional cu numărul de ore de la fiecare materie, iar dacă la o materie ai 4 grile (din totalul general de 70 de grile) și ai picat 2, poți pierde tot modulul. Peste 88% dintre studenții anului al II-lea de la Facultatea de Medicină sunt nemulțumiți de acest sistem, conform unui chestionar lansat între studenți.
Prin acest sistem, la modului nr. 2, la secția română din 277 de studenți doar 21 au promovat examenul sumativ (rată de promovabilitate de 7,6%), iar la secția maghiară din 113 doar 7 (6,2%) au promovat modulul. Astfel, un student care a luat 5 din 6 examene este considerat a fi în aceeași situație, din punctul de vedere al creditelor al mediei din catalog, cu un student care nu a promovat niciunul dintre examene. Nici unul, nici altul nu acumulează creditele pentru examene.
La modulul al treilea, la secția română, datorită acestui sistem, au promovat 155 din 288 de studenți la un bloc de materii (cardiovasculare), iar la alt bloc (respirator) au promovat mai puțin de un sfert dintre studenți, doar 143 din 288.
Pe lângă faptul că profesorii nu trebuie să se mai „întindă” cu materia pe parcursul semestrului, aceștia au și alte foloase în urma introducerii acestui sistem aberant și abuziv, nemaiîntâlnit la altă universitate: studenții care „cad” la taxă vor plăti taxă de școlarizare (9000 lei / an), taxe de refacere a activității didactice și pentru restanțe.
Amintim faptul că nu este prima dată când Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) și Liga Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) pactizează împreună pentru încălcarea drepturilor studenților: toamna anului 2021, universitatea a condiționat accesul studenților la activitatea didactică de certificatul verde. „Reprezentanții studenților” din LSTGM au susținut decizia instituției până în ultimul moment în fața instanțelor de judecată, căutând să-i decredibilizeze pe cei peste 200 de studenții care s-au opus deciziei universității, deși justiția le-a dat dreptate.
Conducerea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) a adoptat un sistem complicat care pe lângă faptul că nu respectă sistemul de credite transferabile (ECTS), îi supune pe studenți unui regim constant de stres și incertitudine, tactici similare fiind utilizate doar de regimul comunist la finalul anilor ’40 pentru a-i determina pe studenți să nu aibă timp liber și să fie cât mai dependenți de universitate. Pe de cealaltă parte, Liga Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) continuă acțiunile de mușamalizare a problemelor din universitate, împotriva scopului ei aparent de reprezentare a studenților, fiind dependentă din punct de vedere politic și financiar de buna relație cu conducerea UMFST. Din păcate, această organizație are sprijinul total al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federație studențească la nivel național din care LSTGM face parte și care inclusiv prin studentul evaluator pe care l-a delegat, s-a implicat în acoperirea problemelor UMFST, pentru a nu-și periclita relația cu universitatea și poziția politică în centrul universitar Târgu Mureș. Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă ferm orice formă de compromis între cei care își asumă rolul de reprezentare a studenților și universități sau alți actori față de care aceștia trebuie reprezentați.” a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here